Η Fed επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, δείχνει περαιτέρω αυξήσεις

Αύξηση του εύρους στόχου κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%-4,75% Η Fed λέει ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά παραμένει αυξημένος

Η Fed επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, δείχνει περαιτέρω αυξήσεις

Η Federal Reserve επιβράδυνε την προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και είπε ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων καθώς οι αξιωματούχοι συζητούν πότε θα τερματίσουν την πιο επιθετική σύσφιξη των πιστώσεων εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τον στόχο της Fed για το επιτόκιο αναφοράς της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 4,5% έως 4,75%. Η μικρότερη κίνηση ακολούθησε μια αύξηση μισής μονάδας τον Δεκέμβριο και τέσσερις αυξήσεις 75 μονάδων βάσης πριν από αυτό.

Η ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Η επιτροπή αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια κατεύθυνση νομισματικής πολιτικής που είναι αρκετά περιοριστική για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε η Fed σε δήλωση που εξέδωσε μετά τη διήμερη συνεδρίαση χάραξης πολιτικής, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις.

Σε μια ένδειξη ότι το τέλος του κύκλου αύξησης μπορεί να είναι ορατό, η επιτροπή είπε ότι η «έκταση των μελλοντικών αυξήσεων» των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σωρευτικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Προηγουμένως είχε συνδέσει τον «ρυθμό» των μελλοντικών αυξήσεων με αυτούς τους παράγοντες.

Σε μια άλλη αλλαγή από την τελευταία της δήλωση, η Fed σημείωσε ότι ο πληθωρισμός «έχει χαλαρώσει κάπως αλλά παραμένει αυξημένος», υποδηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν κορυφωθεί.

Αυτό συγκρίνεται με προηγούμενη γλώσσα όπου οι αξιωματούχοι δήλωσαν απλώς ότι η αύξηση των τιμών ήταν «αυξημένη».

Οι αμερικανικές μετοχές επέκτειναν την πτώση και οι αποδόσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν μετά τη δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ