Goldman και BofA λένε ότι το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών για το 2023 έχει τελειώσει

Ο δείκτης Stoxx 600 δεν έχει περιθώρια ανόδου σύμφωνα με έρευνα Οι στρατηγικοί αναλυτές περιμένουν καλύτερη χρονιά από ότι αναμενόταν αρχικά

Goldman και BofA λένε ότι το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών για το 2023 έχει τελειώσει

Η φετινή επέκταση του ισχυρού ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών αφήνει περιορισμένα περιθώρια για περισσότερα κέρδη, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές.

Αφού έκανε το καλύτερο ξεκίνημά του σε ένα χρόνο, ο δείκτης Stoxx 600 θα κλείσει το 2023 στις 452 μονάδες, σύμφωνα με μια μέση απάντηση στην έρευνα του Bloomberg σε 19 προγνώστες της αγοράς, υπονοώντας πτώση 1,2% από το κλείσιμο της Τετάρτης. Αυτό συνέβη ακόμη και αφού αρκετές επενδυτικές τράπεζες εξέφρασαν την άποψή τους μετά τη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Goldman Sachs Group Inc. και της Barclays Plc.

«Παρόλο που έχουμε αυξήσει τους στόχους μας για τις τιμές, εξακολουθούμε να αναμένουμε μόνο αδύναμες αποδόσεις», δήλωσε η επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Goldman, Sharon Bell, η οποία αυτόν τον μήνα αύξησε την πρόβλεψή της στις 465 μονάδες από τις 450. Με τους κινδύνους για τις μετοχές να παραμένουν υψηλοί και τα κέρδη να εξασθενούν περαιτέρω, τα ομόλογα και τα μετρητά είναι σαφείς εναλλακτικές λύσεις, είπε.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν ισχυρές επιδόσεις τον Ιανουάριο, με τον Stoxx 600 να σκαρφαλώνει περίπου 7% και να παίρνει αποδόσεις σχεδόν 19% από το χαμηλό της 29ης Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε τοπικά νομίσματα. Οι κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, των ταξιδιών, των τραπεζών και της τεχνολογίας, ηγήθηκαν του ράλι, ωθούμενες από την ταχύτερη από την αναμενόμενη επαναλειτουργία στην Κίνα, την αποφυγή μιας βαθύτερης ενεργειακής κρίσης και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Επιπλέον, η οικονομία διατηρείται καλύτερα από το αναμενόμενο, με λιγότερους οικονομολόγους να προβλέπουν τώρα ύφεση, υποδηλώνοντας ότι τα κέρδη μπορεί να μειωθούν λιγότερο από ό, τι αρχικά φοβόμασταν.

«Όσο η μεταβλητότητα των επιτοκίων υποχωρεί, οι μετοχές μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ήπια ύφεση κερδών», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της Barclays, Emmanuel Cau. Αύξησε τον στόχο του για το τέλος του έτους για τον Stoxx 600 σε 475 από 450 αυτή την εβδομάδα, υπονοώντας περίπου 5% ανοδικά για το υπόλοιπο του έτους, και βλέπει μια πιο μέτρια πτώση 6% στα ευρωπαϊκά κέρδη το 2023 από την πτώση 12% που είχε προβλέψει προηγουμένως.

Για τη στρατηγική της Bank of America Corp. Milla Savova, το ράλι στην Ευρώπη αψήφησε τη συμβατική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες κινούνται σε υφεσιακά επίπεδα. Εάν οι οικονομίες αποδυναμωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της BofA, η Savova βλέπει τον Stoxx 600 να υποχωρεί περίπου 20% σε 365 μέχρι τα μέσα του έτους. Ωστόσο, αναμένει ότι μια ανάκαμψη της ανάπτυξης θα τροφοδοτήσει μια ανάκαμψη στο 430 μέχρι το τέλος του έτους.

Το εύρος των προβλέψεων έχει διευρυνθεί από τον περασμένο μήνα, με τη ZKB να έχει τον πιο αισιόδοξο στόχο των 510, υπονοώντας σχεδόν 12% ανοδικά από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η TFS Derivatives έχει την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας 17% καθοδικά.

Επιφυλακτικοί παραμένουν και οι επενδυτές. Σύμφωνα με την έρευνα της BofA για τους ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίων του Ιανουαρίου, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει ακόμη υποχωρήσει, με το 73% των ερωτηθέντων να αναμένει νέο χαμηλό ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Μόνο το 5% βλέπει περισσότερα ανοδικά από την επαναλειτουργία της Κίνας και μια εξασθένηση από την ενεργειακή κρίση.

Η εικόνα είναι πιο φωτεινή μακροπρόθεσμα, με το 70% των ερωτηθέντων στην έρευνα να βλέπουν ανοδικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, από 58% τον προηγούμενο μήνα. Γενικότερα, οι χορηγήσεις στην περιοχή αυξάνονται, με το 4% των παγκόσμιων επενδυτών να είναι υπέρβαροι, έναντι 10% underweight τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η υψηλότερη ανάγνωση από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Group AG, Gerry Fowler, έχει στόχο 410 στο τέλος του έτους για τον Stoxx 600, υπονοώντας περίπου 10% καθοδικά από τα τρέχοντα επίπεδα με βάση τις προσδοκίες για πτώση των κερδών. Κι όμως βλέπει λίγο φως στην άκρη του τούνελ.

«Πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη στο σωστό επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ανοδικός κίνδυνος εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να απομακρύνονται από τις ΗΠΑ καθώς η ηγεσία της οικονομικής ανάπτυξης μεταβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Fowler.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ