Λαγκάρντ, και Sewing βλέπουν τον πληθωρισμό ως βασική ανησυχία

Λαγκάρντ, και Sewing βλέπουν τον πληθωρισμό ως βασική ανησυχία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον αγώνα για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ο οποίος είναι «πολύ υψηλός», προσθέτοντας μια προειδοποίηση σε μια γενικά αισιόδοξη συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, υποστήριξε τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας, χαρακτηρίζοντας την αύξηση των τιμών καταναλωτή «δηλητήριο» για την οικονομία και δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την υπερβολική αύξηση των επιτοκίων από τη νομισματική πολιτική.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit SpA Andrea Orcel, εντάχθηκε νωρίτερα στη χορωδία της διστακτικής αισιοδοξίας την προτελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, λέγοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να δει ελαφρώς θετική ανάπτυξη φέτος, ακόμη και καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης του κόστους δανεισμού.

«Ο πληθωρισμός από όλους τους λογαριασμούς, όπως και να το δει κανείς, είναι πάρα πολύ υψηλός», δήλωσε η Λαγκάρντ σε πάνελ σήμερα στο Νταβός. «Θα παραμείνουμε στην πορεία μέχρις ότου περάσουμε σε περιοριστικό έδαφος για αρκετό καιρό, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως».

Καθώς τα κέρδη των τιμών της ευρωζώνης τελικά υποχωρούν και το κόστος του φυσικού αερίου βυθίζεται, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν εάν μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι κατάλληλη μετά το αναμενόμενο βήμα μισής μονάδας του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με άτομα με γνώση της σκέψης τους.

Αλλά με τον υποκείμενο πληθωρισμό να σημειώνει νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο και την οικονομία να διατηρείται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλοί αξιωματούχοι παραμένουν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων για να διασφαλίσουν ότι η πιο απότομη άνοδος των τιμών της εποχής του ευρώ θα ηττηθεί.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau και Klaas Knot επανέλαβαν στο Νταβός ότι τα σχόλια της Lagarde τον περασμένο μήνα σχετικά με την ανάγκη για κινήσεις επιτοκίων μισής μονάδας βραχυπρόθεσμα παραμένουν έγκυρα σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ