Οι μετοχές πέφτουν καθώς οι ανησυχίες για την ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς μειώνονται. Οι μετοχές της Ασίας διολισθαίνουν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Οι μετοχές πέφτουν καθώς οι ανησυχίες για την ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο

Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν τη Wall Street χαμηλότερα την Πέμπτη, καθώς η ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη επισκίασε την αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Τα Treasuries επέκτειναν το ράλι τους από τη συνεδρίαση των ΗΠΑ εν μέσω μιας αξιοσημείωτης μετατόπισης από την πρόσφατη συσχέτιση μεταξύ ομολόγων και μετοχών.

Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ παρουσίασαν διακυμάνσεις, με αξιοσημείωτη αδυναμία στις εταιρείες τεχνολογίας, και οι ιαπωνικές μετοχές ήταν αποφασιστικά χαμηλότερες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 παρουσίασαν διακυμάνσεις αφού ο δείκτης αναφοράς έκλεισε με πτώση 1,6% την Τετάρτη, η μεγαλύτερη πτώση σε ένα μήνα.

Η υποχώρηση για τους ιαπωνικούς δείκτες αντανακλούσε επίσης τις ανοδικές πιέσεις στο νόμισμα της χώρας, αφού η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητες τις ρυθμίσεις πολιτικής την Τετάρτη.

Οι traders επικεντρώθηκαν και πάλι στην απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου αναφοράς εν μέσω προσδοκιών ότι μπορεί να αρχίσει να σέρνεται πίσω προς το ανώτατο όριο-στόχο του 0,5% μετά από μια απότομη πτώση την Τετάρτη. Ήταν στο 0,415%.

Το γιεν συνέχισε την προέλασή του μετά από μαστίγιο τα τελευταία 24ωρα. Ένας δείκτης ισχύος δολαρίου διαπραγματεύτηκε ελάχιστα αλλαγμένος.

Οι μετοχές της Νέας Ζηλανδίας αποτίναξαν σε μεγάλο βαθμό την είδηση ότι η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν θα παραιτηθεί τον επόμενο μήνα, υποχωρώντας μόλις 0,3%. Το νόμισμα του έθνους μειώθηκε περίπου το ίδιο ποσό.

Οι μετοχές της Αυστραλίας διέγραψαν τις απώλειες και υποχώρησαν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων επέκτειναν την πτώση τους αφού η απασχόληση της χώρας μειώθηκε απροσδόκητα τον Δεκέμβριο και το επιτόκιο ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο, δημιουργώντας αμφιβολίες για μια άλλη αύξηση των επιτοκίων τον Φεβρουάριο.

Οι αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου είχαν υποχωρήσει 18 μονάδες βάσης την Τετάρτη, οι περισσότερες σε δύο μήνες, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να παραδώσουν περιουσιακά στοιχεία. Υποχωρούσαν περίπου τρεις μονάδες βάσης στην Ασία την Πέμπτη. Οι κινήσεις κινδύνου προήλθαν από ζοφερά δεδομένα και έρχονται σε ρήξη με μια προηγούμενη δυναμική, όπου οι κακές οικονομικές ειδήσεις έχουν ενισχύσει τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία με την πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιβραδύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές χάνουν έδαφος και οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώνονται, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομία μπορεί να κινείται πιο κοντά στην ύφεση. Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο σε ένα χρόνο. Αυτό δεν πτόησε τους αξιωματούχους της Federal Reserve να επαναβεβαιώσουν την ανάγκη να συνεχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική.

«Αυτή η αδυναμία στις αγορές μετοχών θα συνεχιστεί λίγο περισσότερο σε αυτό το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η αγορά επιβεβαιώνει τι θα κάνει η Fed», δήλωσε ο Sailesh Jha, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής έρευνας αγοράς για την RHB Banking Group σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

Η τιμολόγηση της αγοράς για το τερματικό επιτόκιο κεφαλαίων της Fed μειώθηκε κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης από μια ημέρα νωρίτερα σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές αναμένουν ταχεία επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve. Σχόλια από αξιωματούχους της Fed την Τετάρτη, ωστόσο, επανέλαβαν τις εκκλήσεις για περισσότερες αυξήσεις ακόμη και μετά από περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομία μαλακώνει και ο πληθωρισμός ψύχεται.

Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι η πολιτική δεν βρίσκεται ακόμη σε περιοριστικό έδαφος και προέβλεψε ρυθμό έως και 5,5% μέχρι το τέλος του έτους στις προβλέψεις της Fed. είναι "σχεδόν" σε περιοριστικό έδαφος, αλλά όχι ακριβώς. Η πρόεδρος της Cleveland Fed, Loretta Mester, δήλωσε ότι η Fed πρέπει να «συνεχίσει» και ο επικεφαλής της Philadelphia Fed, Patrick Harker, επανέλαβε την άποψή του για αύξηση των επιτοκίων σε αυξήσεις τριμήνου «στο μέλλον».

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες πωλήσεις ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ωθούν επενδυτές για να συγκεντρώσουν κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλού στις αγορές, το πετρέλαιο υποχώρησε για δεύτερη ημέρα καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και τα στοιχεία έδειξαν νέα αύξηση των αποθεμάτων. Ο χρυσός κινήθηκε υψηλότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ