Goldman Sachs: Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση

Η οικονομία της περιφέρειας αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 0,6% το 2023 Η ΕΚΤ εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,25% έως τον Μάιο

Goldman Sachs: Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη αφού η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στα τέλη του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα και η Κίνα εγκατέλειψε τους περιορισμούς covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται τώρα να αυξηθεί 0,6% φέτος, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,1%. Ενώ η ανάπτυξη θα εξακολουθεί να είναι αδύναμη κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2023 πιθανότατα θα δει επέκταση 0,1%, σύμφωνα με οικονομολόγους με επικεφαλής τον Jari Stehn.

Βλέπουν επίσης τον πληθωρισμό να χαλαρώνει ταχύτερα από ότι αναμενόταν σε περίπου 3,25% έως το τέλος του 2023.

«Αναμένουμε επίσης επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού λόγω της υποχώρησης των τιμών των αγαθών, αλλά βλέπουμε συνεχείς ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω του αυξανόμενου κόστους εργασίας», ανέφεραν. «Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του κολλώδους δομικού πληθωρισμού και των γερακίσιων σχολίων, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει σημαντικά περισσότερο τους επόμενους μήνες».

Η Goldman επανέλαβε την έκκλησή της για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από ένα τελευταίο βήμα τριμήνου τον Μάιο για να ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ