Ανεπηρέαστες οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την έκρηξη του αγωγού

Έκρηξη σημειώθηκε στη ρωσική περιοχή Τσουβάσια, ανατολικά της Μόσχας Οι αποστολές συνεχίζονται μέσω εναλλακτικών αγωγών, λέει η Gazprom.

Ανεπηρέαστες οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την έκρηξη του αγωγού

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου συνεχίζονται μέσω εναλλακτικών συνδέσεων μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό που πηγαίνει στην Ουκρανία για περαιτέρω προμήθειες στην Ευρώπη.

«Η μεταφορά φυσικού αερίου παρέχεται πλήρως στους καταναλωτές μέσω παράλληλων αγωγών φυσικού αερίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική μονάδα της ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom PJSC.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Τσουβάσια, ανατολικά της Μόσχας. Μια πυρκαγιά κατασβέστηκε μετά το περιστατικό, το οποίο φέρεται να συνέβη κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησης, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο αγωγός που καταλήγει στο Uzhgorod στην Ουκρανία είναι ένας από τους παλαιότερους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία και την Ευρώπη. Οι ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας παρακολουθούνται στενά από την αγορά, καθώς παραμένει η τελευταία οδός παράδοσης ρωσικών καυσίμων στη δυτική Ευρώπη εν μέσω επιδεινωμένων σχέσεων για τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι ότι η Ρωσία θα μειώσει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου ήδη από την αρχή του πολέμου», δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ Κάντρι Σίμσον σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV όταν ρωτήθηκε για το αν η Μόσχα θα μπορούσε να χτυπήσει ξανά την Ευρώπη για το ανώτατο όριο τιμών του φυσικού αερίου. «Δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά μπορεί να συμβεί αύριο χωρίς καμία δικαιολογία».

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου πρώτου μήνα, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, αυξήθηκαν για λίγο έως και 6,6% στις αναφορές έκρηξης πριν διαγράψουν αυτά τα κέρδη. Το συμβόλαιο διαπραγματευόταν 2,3% χαμηλότερα στα 106,10 ευρώ τη μεγαβατώρα μέχρι τις 5 μ.μ. στο Άμστερνταμ, μετά τη δήλωση της μονάδας της Gazprom.

Οι ροές φυσικού αερίου είναι φυσιολογικές, δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου της Ουκρανίας. Δεν έχουν εντοπιστεί αλλαγές πίεσης στα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στα σύνορα και οι υποψηφιότητες παραμένουν αμετάβλητες για αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ