Η ενεργειακή κρίση αυξάνει τις προκλήσεις για τους δημάρχους

  Η ενεργειακή κρίση αυξάνει τις προκλήσεις για τους δημάρχους

Οι δήμαρχοι Αθηναίων, Σόφιας, Λεμεσού, Τιράνων και Πρίστινας ανέλυσαν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πόλεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ. Οι δήμαρχοι Αθηναίων, Σόφιας, Λεμεσού, Τιράνων και Πρίστινας ανέλυσαν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη σύμπραξη με το κεντρικό κράτος και τους πολίτες.

Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι η θέση του δημάρχου αποτελεί μία από τις δύσκολες και ενδιαφέρουσες θέσεις στον δημόσιο τομέα. Όπως είπε, θα πρέπει να μπορεί να δουλεύει από τα κάτω προς τα πάνω, να είναι κοντά στον κόσμο και να ξεπερνά πολιτικές θέσεις και ιδεολογίες. «Πρέπει να δημιουργούνται συμμαχίες για το καλό των πόλεων» προσέθεσε ο κ. Μπακογιάννης.

Στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Σόφια αναφέρθηκε η δήμαρχος της πόλης, Yordanka Fandakova, κατά τη διάρκεια συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και της εφημερίδας Παραπολιτικά, Κώστας Παπαχλιμίντζος. Εξήγησε ότι στη Σόφια οι αστικές συγκοινωνίες ανήκουν στον δήμο κι έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της εκτόξευσης των τιμών. Επισήμανε ότι η δουλειά των δημάρχων είναι να παράγουν αποτελέσματα και να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις, ενώ στάθηκε στη σημασία της έναρξης λειτουργίας του νέου σταθμού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας. «Μας έδωσε την ευκαιρία να κοιμόμαστε ήσυχοι σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Στη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης των δήμων στάθηκε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, υποστηρίζοντας ότι για να διαδραματίσουν οι πόλεις τον σημαντικό τους ρόλο χρειάζεται να έχουν τους απαραίτητους πόρους. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δοθούν στις πόλεις θεσμικές αρμοδιότητες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της μετανάστευσης, τόσο της νόμιμης όσο και της παράνομης και σημείωσε ότι οι δήμοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Τιράνων, Erion Veliaj, υποστήριξε ότι σε μία κρίση υπάρχει ο κίνδυνος, υπάρχει όμως και η ευκαιρία, γι’ αυτό και οι δήμαρχοι θα πρέπει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, δίνοντας μεταξύ άλλων κίνητρα στους δημότες για εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.

Τέλος, ο Përparim Rama, Δήμαρχος της Πρίστινα, εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά και όχι μόνο με οικονομικούς όρους. Είπε ότι μεταξύ άλλων πρέπει να δίνεται έμφαση στην οργανωμένη ανάπτυξη των πόλεων, καθώς ο μεγάλος ρυθμός ιδιωτικής ανάπτυξης που δεν συνοδεύεται από δημόσια ανάπτυξη οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη ενέργειας, ειδικά στον τομέα των μεταφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ