Σφαγή στην αγορά ομολόγων παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η απόδοση του 30ετούς σημειώνεI τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί μετά τη δήλωση. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν για κίνδυνο για τη σταθερότητα εάν συνεχιστεί η δυσλειτουργία

Σφαγή στην αγορά ομολόγων παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε μια δραματική παρέμβαση για να αποτρέψει ένα επικείμενο κραχ στην αγορά χρυσού, δεσμευόμενη για απεριόριστες αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Με τις επιπτώσεις από τις φορολογικές περικοπές της πρωθυπουργού, Λίζ Τράς, να εξακολουθούν να διαπερνούν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, η κεντρική τράπεζα είχε προειδοποιηθεί ότι οι κλήσεις για εξασφαλίσεις το απόγευμα της Τετάρτης θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους επενδυτές να απορρίψουν κρατικά ομόλογα.

Το σχέδιο αγοράς τίτλων που λήγουν σε 20 χρόνια ή περισσότερο σε ημερήσιες δόσεις έως και 5 δισεκατομμυρίων λιρών (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια) είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά χρυσού, θέτοντας τις αποδόσεις του 30ετούς χρέους σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί. Νωρίτερα σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία θα απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα έβλαπτε ακόμη και την οικονομία. Καθυστέρησε επίσης την έναρξη του σχεδίου της να αρχίσει να πωλεί ενεργά τα υπάρχοντα ομόλογά της, που αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

«Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη», ανέφερε η κεντρική τράπεζα, γλώσσα που θυμίζει τη δέσμευση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι το 2012 να κάνει «ότι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ.

Η BOE αποφάσισε να παρέμβει για να ξεπεράσει μια πιθανή κρίση που θα μπορούσε να έχει χτυπήσει μέσα σε λίγες ώρες. Ανησυχούσε ότι οι απαιτήσεις εξασφαλίσεων σε επενδυτικές στρατηγικές βάσει υποχρεώσεων, όπως αυτές στα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα είχαν μετατρέψει πολλούς σε αναγκαστικούς πωλητές μακροχρόνιων χοιρομητέρων, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.

Η κλήση μετρητών θα είχε συμβεί σήμερα το απόγευμα, στρέφοντας την αγορά μονόπλευρη και διακινδυνεύοντας ένα απότομο κραχ. Οι επενδυτικές τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για το πρόβλημα.

Η αρχική αξιολόγηση της ανακοίνωσης της BOE από το Bloomberg Economics ήταν δύο ωμές λέξεις: «Σταθμοί Πανικού».

Η αναταραχή στις αγορές ομολόγων πηγάζει από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει το μεγαλύτερο πακέτο μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών εδώ και μισό αιώνα, παρά την ευρεία αντίθεση οικονομολόγων και επενδυτών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε την Τρίτη την κυβέρνηση της Truss να επανεξετάσει το σχέδιο και η Moody's Investors Service προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να απειλήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η παρέμβαση της BOE, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τη δημιουργία νέων αποθεμάτων, είναι ουσιαστικά αόριστη ποσοτική χαλάρωση και έρχεται σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους αγορών της, στους οποίους οι αξιωματούχοι έθεσαν έναν διακριτό στόχο. Το QE ήταν μία από τις πολιτικές που επικρίθηκαν από την Τρας και τους υποστηρικτές της κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ηγεσίας του καλοκαιριού.

Η τράπεζα είπε ότι οι αγορές θα είναι αυστηρά χρονικά περιορισμένες και «προορίζονται να αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στη μακροχρόνια αγορά κρατικών ομολόγων».

Ενώ το QE είναι κανονικά μια νομισματική πράξη, το βήμα προτάθηκε από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της BOE, εν μέσω φόβων για έναν «σημαντικό κίνδυνο» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που «θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε η BOE.

Ακόμα κι έτσι, θα έχει συνέπειες για τη νομισματική πολιτική και θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι πρέπει να ενεργήσουν με μεγαλύτερο τρόπο τον Νοέμβριο, όταν οι αγορές τιμολογούν τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 175 μονάδες βάσης.

"Η MPC θα προβεί σε πλήρη αξιολόγηση των πρόσφατων μακροοικονομικών εξελίξεων στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της και θα ενεργήσει αναλόγως", ανέφερε η BOE την Τετάρτη. «Η MPC δεν θα διστάσει να αλλάξει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της».

Η απόδοση των 30ετών ομολόγων υποχώρησε 89 μονάδες βάσης στο 4,09% στις 13:55 στο Λονδίνο. Οι αποδόσεις των δεκαετών υποχώρησαν 38 μονάδες βάσης στο 4,12% και η λίρα διολίσθησε 0,7% στα 1,0660 δολάρια.

Η επιστροφή στην αγορά ομολόγων έρχεται λίγες ημέρες πριν η BOE επρόκειτο να αρχίσει να πωλεί τα τεράστια κρατικά χρεόγραφα που δημιούργησε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα οποία κορυφώθηκαν στα 875 δισεκατομμύρια λίρες. Είπε ότι τώρα θα αναβάλει το σχέδιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αλλά ο ετήσιος στόχος για μείωση 80 δισεκατομμυρίων λιρών παρέμεινε αμετάβλητος.

Ο ρυθμός των αγορών θα μπορούσε αρχικά να πραγματοποιηθεί με ακόμη ταχύτερο ρυθμό από ότι κατά τη διάρκεια του Covid. Η BOE είπε ότι θα αυξηθούν τα 5 δισεκατομμύρια λίρες σε τίτλους ανά λειτουργία και οι δημοπρασίες θα διεξάγονται κάθε ημέρα της εβδομάδας από σήμερα έως τις 14 Οκτωβρίου. Ενώ ο ρυθμός των αγορών θα μπορούσε να αλλάξει, αυτό συνεπάγεται αγορές έως και 65 δισεκατομμυρίων λιρών στην αρχική περίοδο.

Το QE κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid είδε την BOE να αγοράζει 5,1 δισεκατομμύρια λίρες την ημέρα σε όλους τους τομείς λήξης και μόνο σε τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Μόλις χθες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BOE, Huw Pill, δήλωσε ότι το πρόγραμμα πωλήσεων κρατικών ομολόγων της τράπεζας θα πρέπει να προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα, εάν η ανατιμολόγηση της αγοράς παραμείνει ομαλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ