Πιθανή μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Μια αρκετά μεγάλη μειοψηφία είναι πρόθυμη να εξετάσει α'υξηση 75 μονάδων βάσης. Το αδύναμο ευρώ επιδεινώνει το πρόβλημα της περιφέρειας με πληθωρισμό ρεκόρ

Πιθανή μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να επαναλάβει τουλάχιστον την αύξηση κατά μισή μονάδα των επιτοκίων στην οποία προχώρησε  τον περασμένο μήνα, με μια ακόμη μεγαλύτερη κίνηση να μην αποκλείεται καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει ένα ακόμη ρεκόρ.

Αυτό είναι το μήνυμα από αξιωματούχους της ΕΚΤ που συμμετείχαν στο ετήσιο συμπόσιο Jackson Hole της Federal Reserve, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε τον τόνο, λέγοντας ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ οδεύει υψηλότερα και θα παραμείνει εκεί «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Τα 11, κυρίως γερακίσια, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ταξίδεψαν στο Ουαϊόμινγκ έδωσαν παρόμοιο μύνημα, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής του Σεπτεμβρίου. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιζαμπέλ Σνάμπελ, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ που παραβρέθηκε, προέτρεψε τους συναδέλφους της «να σηματοδοτήσουν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να επαναφέρουν γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο».

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη που αναμένονται την Τετάρτη είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ένα ακόμη υψηλό όλων των εποχών του 9%, περισσότερο από τέσσερις φορές τον στόχο του 2%, με το αποδυναμωμένο ευρώ να επιδεινώνει το πρόβλημα καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να σταθεροποιήσουν τις τιμές αφού είδαν τον πληθωρισμό να εκτογεύεται φέτος. Αλλά η ικανότητά τους να πατούν φρένο περιορίζεται από τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη και το γεγονός ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στον πόλεμο στην Ουκρανία και την προθυμία της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό για να διαταράξει την οικονομία της ηπείρου.

Περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν και ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την αποψή τους, αυτή την εβδομάδα. Ορισμένοι σε αυτό το στρατόπεδο εκτιμούν ότι μια κάμψη στο νομισματικό μπλοκ των 19 εθνών μπορεί να μειώσει τις τιμές.

Εκτός από τα επιτόκια, άλλα θέματα που εθίγησαν στο Jackson Hole περιελάμβαναν την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και τον τρόπο μείωσης των τρισεκατομμυρίων δολαρίων ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων για να βοηθήσει την οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ