Στο 8,5% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ των Ιούλιο.

Επιβράδυνση λόγω της πτώσης στις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας

Στο 8,5% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ των Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός του Ιουλίου σκαρφάλωσε στο 8,5% τον Ιούλιο, χαλαρώνοντας ελαφρώς από τον Ιούνιο, εν μέρει λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας, δημιουργώντας νέες ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε από το 9,1 που είχε σημειώσει τον Ιούνιο. Εκείνο τον μήνα, οι τιμές στην αντλία ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 5 δολάρια ανά γαλόνι, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Ωστόσο, το κόστος για το φυσικό αέριο, το ντίζελ και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μειώθηκε σταθερά τον Ιούλιο, προσφέροντας την απαραίτητη ανακούφιση παρά το συνεχιζόμενο υψηλό κόστος για ενοίκια, είδη παντοπωλείου και όλα τα ενδιάμεσα.

Οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση της βενζίνης αντιστάθμισε τις αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων και των καταλυμάτων.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό υπογραμμίζουν την πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) των ΗΠΑ, κινείται γρήγορα για να επιβραδύνει την οικονομία μέσω μιας επιθετικής σειράς αυξλησεων των επιτοκίων, οι οποίες επιβραδύνουν τη ζήτηση καθιστώντας μια ολόκληρη σειρά δανείων, από τα επιτόκια στεγαστικών δανείων έως τα δάνεια αυτοκινήτων και τον δανεισμό για τις επιχειρήσεις, πιο ακριβά. Αλλά αν η Fed κινηθεί πολύ επιθετικά, κινδυνεύει να βάλει την οικονομία σε ύφεση ή να προκαλέσει εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ