Αυξάνεται σημαντικά η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα

Στο 8,4% η άυξηση τον Ιούνιο, Κατά 7,6% αυξήθηκε η μεταποίηση

Αυξάνεται σημαντικά η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα

Σημαντική αύξηση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας τον περασμένο Ιούνιο, παρά την γενικότερη απορρύθμιση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο στο μέτωπο της παραγωγής όσο και στην τροφοδοσία των βιομηχανιών με πρώτες ύλες.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 8,4% σε ετήσια βάση, ενώ εκείνη των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε 7,6%. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2021 με το 2020 η αύξηση ήταν 9,1%.

Η εξέλιξη προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:
*Κατά 13,2% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

*Κατά 7,6% του δείκτη μεταποίησης. Στην άνοδο αυτή συνέβαλε, κυρίως, η αύξηση στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (64,2%), στην κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (53,1%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (33%), στην παραγωγή της βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό (32,4%) και στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (16,8%).

*Κατά 7,1% του δείκτη ορυχείων- λατομείων.

2. Από τη μείωση:

*Κατά 0,2% του δείκτη παροχής νερού. Ο μέσος γενικός δείκτης της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουνίου 2022 παρουσίασε αύξηση 3,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουνίου 2021.

Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 3,2% τον Ιούνιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ