Ευρώπη: Αγγλία αγορά ακινήτων, Ρωσία και όπλα, Μάσκ και Twitter, πληθωρισμός ΗΠΑ, δύσκολος χειμώνας

Ευρώπη: Αγγλία αγορά ακινήτων, Ρωσία και όπλα, Μάσκ και Twitter, πληθωρισμός ΗΠΑ, δύσκολος χειμώνας

Ο αγώνας των αγοραστών κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρωσία που σαρώνει τον κόσμο για όπλα, ο επικίνδυνος χειμώνας στην Ευρώπη, ο Έλον Μάσκ που πουλάει μετοχές της Tesla, και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, κυριαρχίυν στη συζήτηση πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Οι αγοραστές κατοικιών για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο πιέζονται, καθώς αγωνίζονται να αγοράσουν ακίνητα, με περισσότερους ανθρώπους να αναλαμβάνουν ενυπόθηκα δάνεια που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο από ποτέ για να εξοφληθούν. Η μέση διάρκεια ενός στεγαστικού δανείου για έναν αγοραστή για πρώτη φορά τον Ιούνιο έφτασε το ρεκόρ των 30 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η UK Finance. Αυτό συγκρίνεται με 25,5 χρόνια το 2005, όταν η ομάδα πίεσης του κλάδου άρχισε να συγκεντρώνει τα δεδομένα. Η εκτίναξη της ζήτησης για σπίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα που είναι πιο απρόσιτα από ποτέ. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια καθώς προβλέπει, ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. Οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν τον Ιούνιο περισσότερο από τις προβλέψεις.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι ένα εμπορικό πλοίο παρά τις αμερικανικές κυρώσεις μετέφερε στρατιωτικά οχήματα για να ενισχύσει τον πόλεμο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Το ταξίδι του πλοίου υπογραμμίζει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να αντλήσει πόρους για την επίχείρηση στην Ουκρανία, που βρίσκεται τώρα στον έκτο μήνα της. Ενώ η Ουκρανία έχει λάβει δισεκατομμύρια δολάρια όπλων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η Ρωσία πρέπει να βασιστεί στους δικούς της πόρους για να υποστηρίξει τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής. Η Βόρεια Κορέα μπορεί να γίνει μια νέα πηγή πυροβολικού, καθώς διαθέτει συστήματα αξιοπρεπούς ποιότητας και τον περασμένο μήνα αναγνώρισε τις ελεγχόμενες από το Κρεμλίνο λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες.

Η βορειοδυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν επικλινδυνο χειμώνα, με ιστορικά χαμηλές ποσότητες ντίζελ, ένα καύσιμο που τροφοδοτεί τεράστιες εκτάσεις της οικονομίας. Τα αποθέματα οδικών ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης και άλλων καυσίμων τύπου ντίζελ της περιοχής πρόκειται να συρρικνωθούν αυτόν τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο δεδομένων που χρονολογείται από τις αρχές του 2011, σύμφωνα με την Wood Mackenzie. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μικρότερο από το συνηθισμένο μαξιλάρι εφοδιασμού καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για μια δυνητικά σοβαρή χειμερινή ενεργειακή κρίση. Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει διακοπές για αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο κρύος καιρός μπορεί να συνδυαστεί με ελλείψεις φυσικού αερίου, οπότε θα υπάρξουν οργανωμένες διακοπές ρεύματος για τη βιομηχανία και ακόμη και τα νοικοκυριά.

Ο Έλον Μάσκπο πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη πώληση που έχει καταγραφεί, λίγους μήνες αφότου είπε ότι δεν σχεδίαζε να πουλήσει άλλες μετοχές της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla ξεφόρτωσε περίπου 7,92 εκατομμύρια μετοχές στις 5 Αυγούστου. Καθώς οι εικασίες αυξάνονταν σχετικά με τον λόγο της διάθεσης, ο Μασκ απάντησε σε μια σειρά από tweets αργά το βράδυ, λέγοντας ότι ήθελε να αποφύγει ένα ξεπούλημα της τελευταίας στιγμής των μετοχών της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε περίπτωση που αναγκαστεί να προχωρήσει με την προβληματική πλέον συμφωνία του για την αγορά του Twitter.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές πρόκειται να ακολουθήσουν χαμηλότερα τους ομολόγους τους στο εξωτερικό, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια κρίσιμη έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής από τη FED. Οι πρόεδροι της Περιφερειακής Fed Τσαρλς Έβανς και Νιλ Κασκάρι πρόκειται να κάνουν σχόλια σε ξεχωριστές εκδηλώσεις. Τα στοιχεία σλημερα, περιλαμβάνουν τον γερμανικό πληθωρισμό, την ολλανδική μεταποιητική παραγωγή και τη σουηδική οικιακή κατανάλωση. Η Disney αναμένεται να προσθέσει 9,8 εκατομμύρια νέους συνδρομητές στη ναυαρχίδα της υπηρεσίας streaming όταν παραδώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Η Manulife Financial, η Prudential και η Vestas είναι μεταξύ άλλων εταιρειών που έχουν προγραμματιστεί να δημοσιοποιήσουν κέρδη.

Σε ένα δυσοίωνο σημάδι για όσους πιστεύουν ότι οι παγκόσμιες μετοχές βρίσκονται σε κάτι περισσότερο από ένα ράλι bear market, οι μετοχές ημιαγωγών (τσιπ) δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη σχετική πτωτική τους τάση και καθυστερούν για άλλη μια φορά την αγορά. Ο δείκτης MSCI AC World Semiconductor Index έχει υποχωρήσει 3% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών έχει αλλάξει ελάχιστα. Συχνά θεωρείται κορυφαίος δείκτης για τη χρηματιστηριακή αγορά, οι chipmakers δέχθηκαν πλήγμα αυτή την εβδομάδα χάρη στις προειδοποιήσεις της Micron Technology και της Nvidia. Η Micron βλέπει "σημαντικές διαδοχικές μειώσεις στα έσοδα και τα περιθώρια" το τέταρτο τρίμηνο, η τελευταία ένδειξη ότι η ζήτηση για ηλεκτρονικά εξαρτήματα βρίσκεται σε ταχεία υποχώρηση. Οι παραγγελίες έχουν επιδεινωθεί σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς, από τότε που η εταιρεία έδωσε για τελευταία φορά ενημέρωση μόλις πριν από ένα μήνα. Οι κατασκευαστές τσιπ είναι το επίκεντρο της σύγχρονης οικονομίας και οι τάσεις της ζήτησης στον τομέα είναι ένα καλό σημάδι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιβράδυνση. Ομοίως για τις αγορές, οι μετοχές τσιπ είναι ένα καλό βαρόμετρο της υγείας οποιουδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ