Μέιωση της ανεργίας στις ΗΠΑ μετριάζει την ανησυχία για ύφεση

Οι μισθοδοσίες αυξάνονται κατά 528.000, υπερδιπλάσιες εκτιμήσεις. Ενισχύεται η πρόβλεψη για αύξηση 75 βάσης από τη Fed. Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται στο 3,5% από 3,6%. Αύξηση απόδοσης κρατικών ομολόγων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατρακυλούν

Μέιωση της ανεργίας στις ΗΠΑ μετριάζει την ανησυχία για ύφεση

Οι αμερικανοί εργοδότες πρόσθεσαν υπερδιπλάσιο αριθμό θέσεων εργασίας, απεικονίζοντας τη σταθερή ζήτηση εργασίας που μετριάζει τις ανησυχίες για ύφεση και υποδηλώνει ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει με απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για να αποτρέψει τον πληθωρισμό.

Οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 528.000 τον Ιούλιο, μια ευρεία πρόοδος που ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις και ήταν η μεγαλύτερη σε πέντε μήνες, έδειξαν στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή. Η απασχόληση τον προηγούμενο μήνα αναθεωρήθηκε μέχρι το κέρδος των 398.000. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, αντιστοιχώντας σε χαμηλό πέντε δεκαετιών. Η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε και το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό υποχώρησε.

Οι εκτιμήσεις σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg έκαναν λόγο για αύξηση 250.000 μισθοδοσιών και για διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 3,6%. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, ο S&P 500 άνοιξε χαμηλότερα και το δολάριο σημείωσε απότομη άνοδο.

Η έκθεση υποδηλώνει μια αδηφάγα όρεξη για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών που παλεύει με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Το κέρδος στις μισθοδοσίες ήταν ευρύ, καθοδηγούμενο από την αύξηση των υπηρεσιών στέγασης και εστίασης, της υγειονομικής περίθαλψης και των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τόσο μια ισχυρή αγορά εργασίας που οργώνει μπροστά όσο και αμείλικτες πληθωριστικές πιέσεις. Ενώ η ισχυρή πρόοδος στις μισθοδοσίες και τους μισθούς είναι ευπρόσδεκτα νέα για τον πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, είναι επίσης πιθανό να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Fed να παραμείνει στην πορεία των μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές επίσης εκπλήττονται ανοδικά, σημειώνοντας άνοδο 0,5% τον Ιούλιο μετά από ανοδικά αναθεωρημένα κέρδη 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Από ένα χρόνο νωρίτερα, τα κέρδη αυξήθηκαν 5,2% για δεύτερο μήνα. Ένας αυξημένος ρυθμός αύξησης των κερδών υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν, μια ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed.

Τόσο οι μισθοδοσίες όσο και το ποσοστό ανεργίας έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020.

  • Οι κρατικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 57.000 - οι περισσότερες από τον Μάιο του περασμένου έτους
  • Η απασχόληση σε εστιατόρια και μπαρ αυξήθηκε κατά 74.100 - μεγαλύτερη σε πέντε μήνες
  • Οι μισθοδοσίες υγειονομικής περίθαλψης σκαρφάλωσαν σχεδόν 70.000 - το μεγαλύτερο κέρδος από τον Αύγουστο του 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ