ΕΚΤ: Οι περισσότεροι καταναλωτές της ευρωζώνης δεν αποταμίευσαν στην πανδημία

ΕΚΤ: Οι περισσότεροι καταναλωτές της ευρωζώνης δεν αποταμίευσαν στην πανδημία

Μόνο το ένα πέμπτο των νοικοκυριών της ευρωζώνης αποθήκευσε αποταμιεύσεις στην πανδημία, υποδηλώνοντας ότι τα περισσότερα δεν έχουν επιπλέον απόθεμα ασφαλείας έναντι του πληθωρισμού, δείχνει ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η μελέτη, μια προέκδοση του οικονομικού δελτίου της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα, βασίζεται σε έρευνα σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021. Διαπίστωσε ότι το 20% αύξησε τις αποταμιεύσεις και το 16% τις συρρίκνωσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Η κατανομή των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μπορεί έτσι να περιορίσει τον βαθμό στον οποίο αυτές οι αποταμιεύσεις μπορούν να προστατεύσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας», έγραψαν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Δημήτρης Γεωργαράκος, Αλεξάντρα Κολντρεκάι και Φρανσίσκο Ταβάρες σε άρθρο τους για το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.

Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα πολιτική. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι «η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ