Η Ελλάδα θα διαθέσει 4.000 άδειες παραμονής ετησίως σε εποχικούς εργάτες από το Μπαγκλαντές

Η Ελλάδα θα διαθέσει 4.000 άδειες παραμονής ετησίως σε εποχικούς εργάτες από το Μπαγκλαντές

Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η διαδικασία απευθείας επιστροφών προς το Μπαγκλαντές, κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, γίνεται πιο άμεση και έχει έναν άρρηκτα δεσμευτικό χαρακτήρα. Επιπλέον, η χώρα μας θα διαθέσει 4.000 ανά έτος, άδειες παραμονής για τα επόμενα πέντε έτη, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα (έρχονται δηλαδή έχοντας συγκεκριμένη θέση εργασίας).

Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως εννέα μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής, ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια και μετά το πέρας πενταετίας θα επιστρέφουν αναγκαστικά στη χώρα τους. Μεταβατικά, θα δοθεί επίσης η δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές, που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα, να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως εννέα μήνες ανά έτος, και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής και στο τέλος της πενταετίας θα επιστρέψουν κι αυτοί στη χώρα τους.

«Βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Πολιτική που ήδη φέρνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, αφού οι ροές το 2021 ήταν οι χαμηλότερες της δεκαετίας, στις 8.745 και φέτος φαίνεται ότι θα είναι οι δεύτερες χαμηλότερες της δεκαετίας και παρά τις πιέσεις, οι διαμένοντες στα νησιά μειώθηκαν σε 2.370 από 41.000 και οι δομές σε 34 από 121» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Η ΚΥΑ προβλέπει 62.000 θέσεις μόνιμης εργασίας και 112.000 θέσεις εποχικής εργασίας, σύνολο δηλαδή 174.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 165.000 αφορούν τον αγροτικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ