Ακριβή μου συνδρομητική τηλεόραση

Ακριβή μου συνδρομητική τηλεόραση

Επιστρέφει από σήμερα ο φόρος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, η εφαρμογή του οποίου είχε ανασταλεί κατά την πανδημία.

Ενας φόρος που με το ζόρι αποφέρει σε ετήσια βάση 30 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο επέστρεψε σήμερα, καθώς η κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και επαναφέρει το τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

Η εφαρμογή του μέτρου είχε ανασταλεί τον Οκτώβριο του 2020 και για έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ μετά έλαβε παράταση έως και τις 30 Ιουνίου 2022. Ο φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης ήταν αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου και μπήκε στην καθημερινότητα των χρηστών το 2016.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών (Cosmote, Nova - Wind, Vodafone) ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει την αναστολή τουλάχιστον έως το τέλος του 2023. Επικαλούνται και λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς όπως λένε οι πελάτες τους υποχρεώνονται να πληρώνουν έναν φόρο τέτοιας μορφής όταν οι διεθνείς πλατφόρμες μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου δεν πληρώνουν ούτε δεκάρα στο ελληνικό δημόσιο για τις εδώ δραστηριότητές τους.

Δεν αποκλείεται κάποιας μορφής προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα με το επιχείρημα ότι η επιβολή του φόρου δημιουργεί μία αγορά δύο ταχυτήτων. Σε κάθε περίπτωση και με την επιφύλαξη μίας έκπληξης από την κυβέρνηση με κάποια εισαγωγή τροπολογίας σε νομοσχέδιο για την αναδρομική αναστολή εφαρμογής του φόρου, οι λογαριασμοί που θα αρχίσουν να λαμβάνουν οι καταναλωτές για τη συνδρομητική τηλεόραση θα είναι ακριβότεροι από σήμερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ