Κρ. Λαγκάρντ: Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από δέκα χρόνια μπορεί να γίνει τον Ιούλιο

Κρ. Λαγκάρντ: Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από δέκα χρόνια μπορεί να γίνει τον Ιούλιο

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υποβάθμισε την ιδέα μιας τέτοιας κίνησης κατά μισή μονάδα εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική επέκταση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία μπορεί να γίνει τον Ιούλιο, αλλά υποβάθμισε την ιδέα μιας τέτοιας κίνησης κατά μισή μονάδα εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική επέκταση.

Με ολοένα και περισσότερους στο Διοικητικό Συμβούλιο να προετοιμάζονται για την άνοδο των επιτοκίων το καλοκαίρι, η Λαγκάρντ δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση ότι η αύξηση μπορεί να πραγματοποιηθεί "εβδομάδες" μετά το τέλος της καθαρής αγοράς ομολόγων στις αρχές του επόμενου τριμήνου - σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΚΤ.

Φον Ντερ Λάιεν: Σύντομα νέοι τερματικοί σταθμοί LNG και διασυνδέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία

"Θα ακολουθήσουμε την πορεία της διακοπής των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων", είπε. "Στη συνέχεια, κάποια στιγμή μετά από αυτό - που θα μπορούσε να είναι μερικές εβδομάδες - θα αυξήσουμε τα επιτόκια".

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πληθωρισμό ρεκόρ, επιλέγοντας να επικεντρωθούν στους κινδύνους της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών έναντι των φόβων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα νέα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που εκτροχιάζουν την ανάκαμψη της πανδημίας.

Σε ένδειξη των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ο Klaas Knot από την Ολλανδία έγινε αυτή την εβδομάδα το πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που έθεσε την ιδέα μιας κίνησης 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο, αν και μόνο αν τα στοιχεία επιδεινωθούν.

Ερωτηθείσα σχετικά με μια πιθανή αύξηση αυτού του μεγέθους, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι "δεν είναι κάτι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή", τονίζοντας ότι μοιράζεται "την ίδια κατεύθυνση" με τον Κνοτ, αλλά και ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύεται η οικονομική ανάπτυξη.

"Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό γίνεται αρκετά σταδιακά, ώστε να μην βάλουμε φρένο σε αυτό το αυτοκίνητο που κινείται", είπε. "Πρέπει σίγουρα να σηκώσουμε το γκάζι για να επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό, αλλά δεν μπορούμε να σπάσουμε καμία ταχύτητα".

Με τον πληθωρισμό να είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2% και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει ήδη προβεί σε μεγαλύτερη από το συνηθισμένο αύξηση τον Απρίλιο, οι επικριτές έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ - της οποίας το επιτόκιο καταθέσεων είναι σήμερα -0,5% - ότι κινείται πολύ αργά. Η Λαγκάρντ διαφώνησε.

"Δεν μπορώ προς το παρόν να μειώσω την τιμή που καταβάλλεται για μια φρατζόλα ψωμί, διότι το επιτόκιο δεν έχει καμία σχέση με αυτό προς το παρόν", δήλωσε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ