Ουκρανία: Zητά πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

 Ουκρανία: Zητά πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η  υψηλή τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η Μόσχα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και «αισθάνεται αρκετά άνετα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρτσένκο ζήτησε σήμερα την επιβολή ενός πλήρους διεθνούς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο εξαιτίας της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο Μαρτσένκο τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ότι η Ουκρανία δυσκολεύεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της έπειτα από 10 εβδομάδες πολέμου και πρόσθεσε ότι, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την ταχύτητα με την οποία φτάνει η οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.

Μιλώντας για «ανεπάρκεια των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί», ο ίδιος είπε ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η Μόσχα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και «αισθάνεται αρκετά άνετα».

«Το κύριο ζήτημα είναι ένα πλήρες εμπάργκο στην αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να γίνει δουλειά και στο οποίο εργάζονται ενεργά οι ουκρανικές αρχές», είπε. «Αυτό θα καταστήσει δυνατό να αφαιρεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του πολέμου».

Τα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους έχουν περιορίσει την ρωσική οικονομία των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει βοηθήσει την Ουκρανία να δυσκολέψει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας που εξαπέλυσε την εισβολή.

Εντούτοις, σε μια προφανή ρωγμή στη δυτική ενότητα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν μπορεί να υποστηρίξει στην παρούσα μορφή του το προτεινόμενο νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο περιλαμβάνει πετρελαϊκό εμπάργκο.

Σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας είπε: «Τώρα ουσιαστικά δεν ισοσκελίζουμε τον προϋπολογισμό για το λόγο ότι τα έσοδά μας αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, καλύπτουν μόνο το 54% των εξόδων μας, εξαιρουμένων των στρατιωτικών δαπανών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ