Βιομηχανία: Πολύ υψηλότερες οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη

Βιομηχανία: Πολύ υψηλότερες οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη

O δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Μάρτιο στην Ελλάδα 8,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη αύξηση ήταν 5,4% - Δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ

Πολύ υψηλότερες είναι οι αυξήσεις των τιμών από τις ελληνικές βιομηχανίες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Μάρτιο στην Ελλάδα 8,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη αύξηση ήταν 5,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που καταγράφηκε στην ΕΕ μετά από αυτή της Ιρλανδίας (36,1%).

Eurostat: Υποχώρηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο - Μικρή αύξηση στην Ελλάδα

Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης τιμών είχε αυξηθεί 4,8% στην Ελλάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο έναντι μόλις 1,1% στην Ευρωζώνη, καταγράφοντας την τρίτη υψηλότερη άνοδο μετά τη Σλοβακία (13,6%) και τη Σλοβενία (5,7%).

Στο 45,4% η αύξηση σε ετήσια βάση

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι τιμές των ελληνικών βιομηχανιών αυξήθηκαν 45,4% έναντι 36,8% στην Ευρωζώνη.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση κατέγραψαν η Ιρλανδία (106,1%), η Ρουμανία (67,6%) και η Δανία (62%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην αιχμή της έκρηξης των τιμών ήταν ο ενεργειακός κλάδος (με αύξηση 11,1% σε μηνιαία και 104,1% σε ετήσια βάση).

Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 2,4% και 8,7% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,8% και 7,9% σε μηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ