Σκρέκας: Από τον Σεπτέμβριο 2021 η εντολή στη ΡΑΕ για ελέγχους στην αγορά

Σκρέκας: Από τον Σεπτέμβριο 2021 η εντολή στη ΡΑΕ για ελέγχους στην αγορά

Αναφερόμενος στη λειτουργία της αγοράς ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι εξετάζονται ρυθμίσεις για αύξηση της ρευστότητας και συμπίεση των τιμών.

Η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, να ελέγχει για πιθανές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην προμήθεια και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την μεταφορά των επιδοτήσεων στους καταναλωτές και την πιθανότητα ύπαρξης υπερκερδών ή αισχροκέρδειας.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Power & Gas Forum. Εφόσον αποδειχθεί, πρόσθεσε, ότι οι ενεργειακές εταιρείες είχαν περισσότερα κέρδη το 2021 από το 2020, θα φορολογήσουμε τη διαφορά και θα επιστρέψουμε τα χρήματα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της αγοράς ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι εξετάζονται ρυθμίσεις για αύξηση της ρευστότητας και συμπίεση των τιμών.

Σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση, υπογράμμισε ότι οι λιγνιτικες μοάδες αποσύρονται όχι μόνο λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και επειδή είναι ζημιογόνες. "Ακόμη και αν επιβάλαμε ρυθμιστικά στη ΔΕΗ να τις λειτουργεί, αυτό θα της προκαλούσε ζημιές". Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις με τη Βουλγαρία για την επίτευξη μακροχρόνιας συμφωνίας προμήθειας ρεύματος από τις υφιστάμενες και τις νέες πυρηνικές μονάδες στο Κοζλοντούι, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για κατασκευή πυρηνικών μονάδων στην Ελλάδα. Ανήγγειλε εξάλλου ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι απροστάτευτη απέναντι στην κρίση εξαιτίας στρατηγικών παραλείψεων την τελευταία διετία. Οι λογαριασμοί, τόνισε αυξήθηκαν πολύ πριν την ουκρανική κρίση και σημείωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν την ευθύνη ελέγχου των τιμών . Εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, την πώληση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ