Ομόλογα:Μεγάλη υποχώρηση στο γερμανικό 10ετές

 Ομόλογα:Μεγάλη υποχώρηση στο γερμανικό 10ετές

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,40%, από 2,61% χθες, έναντι -0,07% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου

 

 

Στη σκιά των εκξελίξεων στην Ουκρανία κινούνται πλέον οι αγορές. Το ενδεχόμενο μίας σημαντικής υποχώρησης του ΑΕΠ -η οποία όμως δεν κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση- στην περίπτωση που η ουκρανική κρίση κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη, οδήγησε σήμερα την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου στη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από το 2011. Ταυτόχρονα ο πόλεμος ανατροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς μετά την εισβολή των Ρώσων οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% (Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου διατηρείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι).

Oι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία -κυρίως εκείνες που αφορούν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό και τον αποκλεισμό της χώρα από τις διεθνείς αγορές- είχαν ως παράπλευρη απώλεια την άνοδο των επιτοκίων στη αγορά του δολαρίου. Πρόκειται για τα επιτόκια δανεισμού στη διατραπεζική αγορά (3μηνο euro cross -currency swap) τα οποία εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Το συγκεκριμένο επιτόκιο πριν από ένα μήνα κυμαίνονταν στις 8 μονάδες βάσης (0,08%) ενώ σήμερα έφθασε τις 38 μονάδες βάσης (0,38%).

Στην εγχώρια αγορά, και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 84 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,40%, από 2,61% χθες, έναντι -0,07% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,47% από 2,46% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1141 δολ. από το επίπεδο των 1,1219 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1162 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ