Κομισιόν: Εγκρίθηκε η πρώτη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν: Εγκρίθηκε η πρώτη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

θετικό πόρισμα ανακοίνωσε η Κομισιόν για το αίτημα της Ελλάδας για τη δόση 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε θετικό πόρισμα για το αίτημα δόσης 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Στο δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται πως το αίτημα υποβλήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή, με βάση την επίτευξη των 15 ορόσημων και στόχων του 2021. Καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του Σχεδίου.

«Τα ορόσημα που επιτεύχθηκαν καταδεικνύουν σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας και του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού της προγράμματος» αναφέρεται. Περιλαμβάνουν όπως αναφέρεται «σημαντικά μέτρα» όπως η θέσπιση του πλαισίου για τη Δανειακή Διευκόλυνση και η έναρξη του δανεισμού μέσω εμπορικών τραπεζών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αναμένεται να διοχετεύσει σημαντική ρευστότητα σε ιδιωτικές επενδύσεις την επόμενη πενταετία, την έναρξη σημαντικών επενδύσεων, περιλαμβανομένου του Εξοικονομώ, τη νέα εργατική νομοθεσίας, και το νέο νόμο για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Με το αίτημά τους, οι ελληνικές αρχές παρείχαν λεπτομερή και ολοκληρωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την εκπλήρωση των 15 ορόσημων. Η Επιτροπή αξιολόγησε διεξοδικά αυτές τις πληροφορίες προτού υποβάλει τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ