Στ. Πέτσας: Έργα 7 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Παλλήνης

Στ. Πέτσας: Έργα 7 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Παλλήνης

Το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" του υπουργείου Εσωτερικών, εντάσσεται επίσης η πρόταση του Δήμου Παλλήνης για "Ολοκληρωμένες Δράσεις Ηλεκτροκίνησης", ύψους 1,8 εκατ. ευρώ,

 

Θέματα οικονομικής ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης και τα αναπτυξιακά έργα στον Δήμο Παλλήνης που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Εσωτερικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, με τον δήμαρχο Παλλήνης Θανάση Ζούτσο.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ένταξη στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", δύο βασικών αναπτυξιακών έργων του δήμου, συνολικού ύψους 5,2 εκατ. ευρώ: Της ανάπλασης του ρέματος Παναγίτσας, ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μίας "πράσινης λεωφόρου" 1,5 χιλιομέτρου, σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων στην καρδιά του Γέρακα με την κατασκευή, μεταξύ άλλων, ποδηλατοδρόμου, περιπατητικών διαδρομών, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, χώρου parkour, χώρου άθλησης και διαδραστικών παιχνιδιών, καθώς και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Παλλήνης, ύψους 600.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" του υπουργείου Εσωτερικών, εντάσσεται επίσης η πρόταση του Δήμου Παλλήνης για "Ολοκληρωμένες Δράσεις Ηλεκτροκίνησης", ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, η οποία έρχεται να συμπληρώσει το σχέδιο της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σταθμού φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

"Σημασία έχει να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που βρήκαμε και να βάλουμε ένα λιθαράκι -γιατί τα προβλήματα ποτέ δεν τελειώνουν- ώστε οι επόμενοι να μην αντιμετωπίζουν τα ίδια. Στόχος μας είναι να βάλουμε τις βάσεις, ώστε οι πολίτες -σε κάθε δήμο της χώρας- να βλέπουν, στην πράξη, κάτι καλύτερο. Είναι θέμα συλλογικό, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, να πηγαίνουν μαζί, προκειμένου να αντιμετωπίζουν -από κοινού- τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και να μπορούμε να χτίζουμε κάτι καλύτερο πάνω στην προσπάθεια επιτυχημένων παραδειγμάτων του παρελθόντος, για το μέλλον που αξίζει η πατρίδα μας. Ένα μέλλον πιο φωτεινό", υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Επί τάπητος βρέθηκαν, επίσης, ζητήματα με οικονομικό πρόσημο που απασχολούν την αυτοδιοίκηση. "Για αυτήν την κυβέρνηση, δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων, χωρίς τη μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων", σημείωσε ο κ. Πέτσας και αναφέρθηκε στο θέμα της αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με σκοπό να υπάρξει μία πιο δίκαιη κατανομή, αλλά και μία σημαντική προσπάθεια αύξησης του χρηματοδοτικού φακέλου, από τις αρχές του 2023. "Πρόκειται για μία προσπάθεια που θα οδηγήσει στη σταδιακή αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης των ΚΑΠ, που βλέπουμε τα τελευταία έτη. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε, πέρυσι, όταν δώσαμε δεκατέσσερις μηνιαίες ΚΑΠ αντί για δώδεκα που δίνονται συνήθως", επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Όπως τόνισε, το ζήτημα αυτό αποτελεί βασικό αντικείμενο της κοινής ομάδας εργασίας, που έχει συσταθεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών για τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων ως προς την ενίσχυση των οικονομικών των ΟΤΑ α' βαθμού. Η επιτροπή ξεκινά τις εργασίες της την προσεχή Δευτέρα και το έργο των μελών της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε, επίσης, και το ζήτημα της παροχής διευκολύνσεων στην είσπραξη από τους δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων. "Έχουμε πλήρη επίγνωση του προβλήματος, καθώς -σε πολλές περιπτώσεις- οι οφειλές αυτές υπερβαίνουν μία ετήσια κατανομή ΚΑΠ. Πρόκειται για ένα ποσό πολύ σημαντικό που αν μπορούσε να εισπραχθεί, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική αλλαγή στην ποιότητα των υπηρεσιών που θέλετε να προσφέρετε στους δημότες σας", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι στόχος είναι να δοθεί μία μόνιμη λύση, που δεν θα λειτουργεί με τρόπο "πυροσβεστικό".

"Δεν υπάρχουν οι λίγοι και πονηροί. Υπάρχουν υπεύθυνοι δημότες, οι οποίοι απαιτούν φυσικά και τις ανάλογες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από τις συνηθισμένες πρακτικές ad hoc ρυθμίσεων. Για αυτόν τον λόγο, βάζουμε με σχέδιο το θέμα στο τραπέζι -μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και μαζί με την ΚΕΔΕ- προκειμένου να βρούμε έναν μόνιμο μηχανισμό που θα μπορέσει να ενισχύσει τόσο τα έσοδα των δήμων, όσο και την κουλτούρα πληρωμής στους δημότες", υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ