Καλπάζει η Όμικρον - Νέα μέτρα στο τραπέζι

Καλπάζει η Όμικρον - Νέα μέτρα στο τραπέζι

Στη χώρα μας καταγράφεται σημαντική άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες μέρες, και αναμένεται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι είναι οι εμπειρογνώμονες με την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον εκτιμώντας ότι είναι θέμα εβδομάδων να κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Μάλιστα ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας». Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας και η αξιολόγηση της εφαρμογής των νέων μέτρων θα συζητηθούν σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Στη χώρα μας καταγράφεται σημαντική άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες μέρες, και αναμένεται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα. Επιστήμονες και κυβέρνηση προβληματίζονται για το ενδεχόμενο μεγάλης επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων στην Αττική και την ανίχνευση της μετάλλαξης στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Το πρωί, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς και το αποτύπωμα των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των ειδικών της Επιτροπής προς την κυβέρνηση σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

Οι νέες παρεμβάσεις πιθανότατα να τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου και για διάστημα δύο εβδομάδων. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να έχουν ισχύ ακόμα και πριν από τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας
Μείωση της πληρότητας τους
Μόνο καθήμενοι στα κέντρα διασκέδασης
Μείωση πληρότητας στα γήπεδα ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων
Αυξημένο testing
Επέκταση τηλεργασίας
Σε ότι αφορά στα σχολεία, οι ειδικοί αναφέρουν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου με τα ίδια πρωτόκολλα. Ωστόσο εάν τις επόμενες ημέρες προκύψουν νέα ανησυχητικά δεδομένα τότε θα υπάρξουν αλλαγές.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών αναμένεται να έχουμε μία ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί είτε σήμερα το απόγευμα, είτε το πρωί της Τρίτης. Για την Τρίτη τοποθετούνται, κατά πάσα πιθανότητα και οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου.

Χθες ανακοινώθηκαν 4.036 νέα κρούσματα του κορονοϊού, 79 θάνατοι, ενώ 624 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Σε 55.005 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, συνολικά, σε όλη την Ελλάδα από την ΕΛΑΣ, ανήμερα των Χριστουγέννων, συνελήφθησαν 6 άτομα, ανεστάλη η λειτουργία 4 καταστημάτων και επιβλήθηκαν 369 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας.

Φαινόμενα ασυδοσίας καταγράφηκαν σε δύο γνωστά κλαμπ της Αθήνας που συγκεντρώνουν εκατοντάδες θαμώνες. Οι αστυνομικοί σε έλεγχο που έκαναν το βράδυ των Χριστουγέννων διαπίστωσαν ότι λειτουργούσαν κανονικά παρά το ότι μόλις μία ημέρα πριν τους είχαν βάλει λουκέτα επιβάλλοντας αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, σε μία κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών απέστειλε έγγραφο προς το Δήμο Αθηνών, με το οποίο ζητά την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των δύο κλαμπ.

Σημειώνεται ότι μόνο ο Δήμος στον οποίο υπάγεται το κάθε κατάστημα έχει δικαίωμα αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας.

Πηγή: ΕΡΤnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ