Ακριβό μου ρεύμα... Ακριβό μου φυσικό αέριο...

Ακριβό μου ρεύμα... Ακριβό μου φυσικό αέριο...

Ξεπέρασε το φράγμα των 400 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας.

 

Συνεχίζεται χωρίς διάθεση να σταματήσει το ξέφρενο ράλι στις τιμές της ενέργειας στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την τιμή της μεγαβατώρας να διαμορφώνεται σήμερα πάνω από τα 410 ευρώ, ενώ δεν έλειψαν στιγμιαία... ηλεκτροσόκ καθώς σημειώθηκαν συναλλαγές με τη μεγαβατώρα στα 542 ευρώ.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που πυροδοτεί την αύξηση των τιμών περιλαμβάνει τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου (βασικού καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή) και στη μείωση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την οποία δεν κατόρθωσε να καλύψει η αυξημένη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλη την ήπειρο, ξεπέρασε την Τρίτη τα 183 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, Γαλλία και Γερμανία κλείνουν μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας με αποτέλεσμα να πλανάται πάνω από την Ευρώπη ακόμα και ο κίνδυνος εκτεταμένων διακοπών ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ