Ευρω-αμερικανικός πόλεμος στο... πιάτο μας

Ευρω-αμερικανικός πόλεμος στο... πιάτο μας

Μια διένεξη που βρίσκεται σε εξέλιξη πίσω από κλειστές πόρτες απειλεί να διαταράξει τις ισορροπίες και να επηρεάσει το διαιτολόγιό μας.

Οι σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάστηκαν πρόσφατα μετά τη συμφωνία Aukus και την ακύρωση ενός συμβολαίου κατασκευής υποβρυχίων από γαλλικές εταιρείες για λογαριασμό της Αυστραλίας, όμως αυτό το επεισόδιο μπορεί να αποδειχθεί σε προοίμιο μιας μεγαλύτερης κόντρας με ευρύτερες επιπτώσεις.

Στο επίκεντρο της διένεξης που για την ώρα εκδηλώνεται πίσω από κλειστές πόρτες είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών του Ατλαντικού στα θέματα αγροτικής παραγωγής. Υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την αναθεωρημένη της στρατηγική «Από το Χωράφι στο Πιρούνι» που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει δραστική μείωση στη χρήση των φυτοφαρμάκων και στην προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών.

Στόχος της Ε.Ε. είναι ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε το 25% των προϊόντων που καταλήγουν στο πιάτο μας να προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες.

Το σχέδιο κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκαλεί στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί εκφράζουν έντονες αντιδράσεις λέγοντας πως η εφαρμογή του σχεδίου θα μειώσει την απόδοση της αγροτικής παραγωγής και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των προϊόντων. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας υποστηρίζει πως η στρατηγική «Από το Χωράφι στο Πιρούνι» θα αύξανε ως και 89% τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα αν το ευρωπαϊκό όραμα έβρισκε μιμητές σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να κινηθούν διπλωματικά και να δημιουργήσουν ένα μέτωπο χωρών που θα αντισταθεί στις ευρωπαϊκές επιθυμίες, ωστόσο η προσπάθειά τους δεν είναι απολύτως επιτυχημένη. Το Μεξικό ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει τη χρήση της γλυφοσάτης στα φυτοφάρμακα, καθώς και τη χρήση γενετικά τροποποιημένoυ καλαμποκιού. Οι Αμερικανοί παραγωγοί παραπονούνται στους εκπροσώπους τους στην Ουάσιγκτον πως οι επιδιώξεις των Βρυξελλών κλείνουν περισσότερο την πόρτα στην πώληση των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές χώρες. Στον αντίποδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει δια του επιτρόπου Φρανς Τίμερμανς πως πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική της εντατικοποίησης της παραγωγής και να προαχθούν μέθοδοι που εγγυώνται τη βιωσιμότητα και τη χρηστή διαχείριση των φυσικών πόρων. Οι κατευθύνσεις που θα υποδείξει τελικά η Κομισιόν αναμένεται να αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων αγροτών και κτηνοτρόφωνστην Ευρώπη, φυσικά και στην Ελλάδα, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτά τη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ