Γεωργιάδης: Οι αυξήσεις στην ενέργεια δεν θα περάσουν στον καταναλωτή

 Γεωργιάδης: Οι αυξήσεις στην ενέργεια δεν θα περάσουν στον καταναλωτή

Για τη γενικότερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο στη χώρα συνέστησε να μην υπάρχει πανικός.

"Δεν θα αφήσουμε την αύξηση στην ενέργεια, συγκεκριμένα, να επηρεάσει τους λογαριασμούς του καταναλωτή σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση με μέτρα θα απορροφήσει τις αυξήσεις για το μέσο νοικοκυριό. Όσον αφορά στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αυτό θα είναι για όλους, για το πετρέλαιο θέρμανσης αυτό θα αφορά τους δικαιούχους", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ και στην εκπομπή "Από τις 6", εξηγώντας ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον πληθωρισμό.

Δουλεύουμε με σύνεση, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, συνέχισε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι το 2020 και το 2021 η Ελλάδα είχε μηδενικό πληθωρισμό.

Για τη γενικότερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο στη χώρα συνέστησε να μην υπάρχει πανικός. Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, δεν είναι υψηλότερες, πλην των καυσίμων και των νωπών φρούτων, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι οι αλυσίδες τροφίμων μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα ναύλα.

"Η ενέργεια είναι ειδική κατηγορία, δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε αύξηση σε ένα κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει την άλλη μέρα τα καταστήματα να αυξήσουν τις τιμές" είπε.

"Η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat είχε τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, άρα πρέπει να ξεκινάμε λέγοντας 'τι καλά που πάμε, αλλά προσέξτε γιατί παγκόσμια γίνεται χαμός' και όχι 'αμάν γίνεται χαμός, καταστρεφόμαστε', το παρακολουθούμε το φαινόμενο", δήλωσε.

"Δεν θα επιτρέψουμε την χρεοκοπία επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται"

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, χαρακτήρισε "ντροπιαστικό και λυπηρό για τη Μακεδονία" το ότι είναι τόσο πίσω στους εμβολιασμούς. "Λυπηρό γιατί τόσος κόσμος οδηγείται στο θάνατο, ντροπιαστικό γιατί δεν έχουν καταλάβει τι είναι επιστήμη και ιατρική" είπε.

"Πλέον υπάρχουν χώρες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, ξέρουμε πια τι συμβαίνει. Ασφαλώς οι εμβολιασμένοι πρέπει πια να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Δεν μπορεί να γίνει πια λογική συζήτηση, πλέον ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του", είπε.

"Ο εμβολιασμός για να γίνει υποχρεωτικός πρέπει να υπάρχουν τα ανάλογα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι σχετικά χαμηλά, οπότε είναι ζήτημα εθελούσιας επιλογής", διευκρίνισε επαναλαμβάνοντας ότι το σενάριο ενός γενικευμένου λοκντάουν δεν υπάρχει πια.

"Το χειμώνα λογικά αναμένουμε εκτόξευση κρουσμάτων. Οι εμβολιασμένοι δεν θα κινδυνεύουν να πεθάνουν. Εάν κάποιος έχει επιλέξει να κινδυνεύσει, δεν θα κινδυνεύσουμε να χρεοκοπήσουμε όλοι οι υπόλοιποι" είπε.

"Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 65% στον εμβολιασμό. Είμαστε όπως 200 χρόνια πριν που οι μορφωμένοι του ελληνικού Διαφωτισμού μιλούσαν για πεφωτισμένη Δύση. Αυτή είναι όλη εμβολιασμένη, πχ Σουηδία, όσο προχωράς προς την Κεντρική Ευρώπη πας στο 70%, και πέφτει στο 30% στην Ανατολική Ευρώπη, εμείς είμαστε στη μέση, όπως πριν 200 χρόνια", είπε.

Ορθή και επιβεβλημένη η απόφαση διαγραφής Μπογδάνου από την Κ.Ο.

Ερωτηθείς για το θέμα της χθεσινής διαγραφής του Κ. Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με αφορμή τις διατυπώσεις του στη Βουλή χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού, ορθή.

"Ο Μπογδάνος έκανε πολύ μεγάλο λάθος, παρά το ότι το συμπαθώ και είναι φίλος μου, αποφάσισε να αλλάξει την ατζέντα για λόγους που δεν καταλαβαίνω. Την τελευταία φορά τον υποστήριξα για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση που είχε δημιουργηθεί με τη λίστα με τα παιδιά. Όμως όταν είμαστε στην πολιτική φερόμαστε με υπευθυνότητα, καταλαβαίνουμε τη στιγμή, το χώρο και τον τρόπο, και ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος τα παραβίασε" είπε και πρόσθεσε πως αυτό που προέχει είναι "η ενίσχυση της Ελλαδος, η αμυντική μας θωράκιση, και αυτό πρέπει να συζητάμε και όχι ζητήματα ιστορικού ενδιαφέροντος" σημειωσε.

Για το ενδεχόμενο διαγραφής από το κόμμα, είπε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο και ο κ. Μπογδάνος πρέπει να καταλάβει ότι έκανε λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ