Ακριβαίνει το καλάθι του σουπερμάρκετ - Δραστικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια υπόσχεται η κυβέρνηση

Ακριβαίνει το καλάθι του σουπερμάρκετ - Δραστικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια υπόσχεται η κυβέρνηση

Να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών επιχείρησε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται διαρκώς.

Η άνοδος του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στο 2,1% στην Ελλάδα και σε υψηλό πολλών ετών στην ευρωζώνη, πάνω από 3%, αποδίδεται στην ανάκαμψη των οικονομιών μετά την ύφεση που προκάλεσαν η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, αυτό ωστόσο ουδόλως καθησυχάζει τα νοικοκυριά που βλέπουν ήδη τις επιπτώσεις της ακρίβειας στους προϋπολογισμούς τους.

Από τις συναντήσεις που είχε πριν από περίπου έναν μήνα ο υπουργός Ανάπτυξης με τα στελέχη των αλυσίδων σουπερμάρκετ προέκυψαν μεν διαβεβαιώσεις πως οι εταιρείες θα πράξουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να απορροφήσουν το κύμα της ακρίβειας, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί. Πέρα των όποιων στρεβλώσεων υπάρχουν στην αγορά -η Επιτροπή Ανταγωνισμού το προηγούμενο διάστημα διεξήγαγε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, χωρίς όμως και αυτό να προδικάζει κάτι- η άνοδος στις τιμές της ενέργειας προκαλεί ένα ισχυρό φαινόμενο ντόμινο που είναι αβέβαιο πως θα το συγκρατήσει κάποια κρατική παρέμβαση. Ήδη σε συγκεκριμένα αγαθά οι τιμές έχουν ανεβεί ως και 40%, εξέλιξη που κάνει τους καταναλωτές να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες λέγοντας στο Mega πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για δραστικές παρεμβάσεις. «Πρέπει, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις», ανέφερε και παρέπεμψε στο πρώτο κύμα μέτρων που ψηφίσθηκε την Παρασκευή και το οποίο έχει να κάνει με την επιδότηση του ηλεκτρικού: «από τον επόμενο λογαριασμό θα δουν οι πολίτες τις μειώσεις πάνω στις αυξήσεις, θα απορροφηθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων».

«Έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, βεβαίως δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, από την άλλη το πραγματικό εισόδημα των πολιτών έχει αυξηθεί: μειώθηκε δραστικότατα η φορολογία σε όλους τους τομείς, ιδίως στη μεσαία τάξη, υπήρξε σημαντικότατη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πολύ μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, 30 δισ.», πρόσθεσε, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Ενδεχομένως τη Δευτέρα και κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού να υπάρξουν κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα για το θέμα της ακρίβειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ