Gurría: Το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,6% το 2021 - Παραμένει η αβεβαιότητα

Gurría: Το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,6% το 2021 - Παραμένει η αβεβαιότητα

 

Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία προς την ανάκαμψη, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ José Ángel Gurría

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, José Ángel Gurría, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην κρίση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, στην ανάπτυξη και την οικονομία. Παρόλο που πίεσε και εξακολουθεί να πιέζει τα συστήματα υγείας και τις κοινωνίες, το παγκόσμιο οικονομικό προϊόν έχει αυξηθεί, όπως επισήμανε. «Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,6% το 2021», σημείωσε προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα έντονα το κλίμα της αβεβαιότητας.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία προς την ανάκαμψη, σχολίασε ο José Ángel Gurría σημειώνοντας ότι αν οι κυβερνήσεις αυξήσουν τους εμβολιασμούς παγκοσμίως τότε η οικονομική δραστηριότητα «θα μπορέσει να επιστρέψει εκεί που θεωρούσαμε ότι θα ήταν αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία». Αν, όμως, ο ιός παραμείνει και οι μεταλλάξεις γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνες ενώ οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, τότε «το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να πέσει κατά 2 μονάδες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις μας».

Αναφερόμενος στον ΟΑΣΑ σημείωσε ότι όλη αυτήν την περίοδο με εκθέσεις, αναλύσεις αλλά και συμβουλευτική στήριξε τις χώρες να απαντήσουν στα προβλήματα που προέκυψαν σε πολλούς τομείς. «Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», συμπλήρωσε καθώς επισήμανε ότι υπάρχουν οικονομίες που παλεύουν πάνω από 10 χρόνια με την οικονομική κρίση με αργούς ρυθμούς ανάπτυξης και άνισες ευκαιρίες.

Ο José Ángel Gurría έκανε ειδική αναφορά στο περιβάλλον λέγοντας ότι η ανάπτυξη στο παρελθόν συχνά δεν ήταν βιώσιμη από περιβαλλοντικής πλευράς. «Η πιο σημαντική διαγενεακή ευθύνη είναι η προστασία του πλανήτη», είπε χαρακτηρίζοντας την οικονομική ανάκαμψη ως ευκαιρία για πράσινη ανάκαμψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ