Η ύφεση επιμένει στην Ευρωζώνη - Πτώση 0,6% στο α' τρίμηνο

Η ύφεση επιμένει στην Ευρωζώνη - Πτώση 0,6% στο α' τρίμηνο

Αποθαρρυντικά στοιχεία

Κατά 0,6% συρρικνώθηκε η οικονομία της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και σε σύγκριση με το 4ο τρίμην του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν πως η Ευρώπη κινήθηκε σε εντελώς αντίθετη πορεία από τις ΗΠΑ όπου τα προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας αλλά και η σαφώς καλύτερη πορεία των εμβολιασμών προκάλεσαν άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,6%.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο όπου το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχωρεί, καθώς οι οικονομίες των χωρών του ενιαίου νομίσματος δοκιμάστηκαν από τα νέα κύματα του κορωνοϊού αλλά και από το χάος στο πρόγραμμα των εμβολιασμών. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 3ο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης εμφάνισε αύξηση 12,5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του έτους, όμως στο 4ο τρίμηνου υποχώρησε κατά 0,7%.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των χωρών, καθώς ορισμένες (όπως η Ελλάδα) καθυστερούν στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ τους.

Ωστόσο, από τις χώρες που έχουν ήδη ανακοινώσει, τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει η Πορτογαλία όπου η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 3,3%.

Στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. η εικόνα είναι μεικτή, καθώς η Γερμανία υποχώρησε κατά 1,7%, η Γαλλία ενισχύθηκε κατά 0,4% και το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε κατά 0,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ