Λαγκάρντ: Γρήγορη ανάκαμψη στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο λόγω εμβολιασμών

Λαγκάρντ: Γρήγορη ανάκαμψη στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο λόγω εμβολιασμών

 

Η ΕΚΤ συνεχίζει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας

 

Aισιόδοξη για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά με ταχύ ρυθμό εμφανίστηκε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ .
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Αspen security forum, η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει με πιο γρήγορο ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στο μέτωπο των εμβολιασμών θα συμβάλει καθοριστικά στην επαναφορά της ομαλότητας. Ήδη, περίπου το 25% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ όπως ανέφερε η ίδια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έως το τέλος Ιουνίου, τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Όπως προσέθεσε, παρόλο που το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει κινδύνους για την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, χάρη στον εμβολιασμό διαφαίνεται πλέον φως στην άκρη του τούνελ. Για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ δεν αναθεωρεί την πρόβλεψη της για ανάπτυξη 4% το 2021.
Παράλληλα η ΕΚΤ συνεχίζει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας, παρόλο που δέχεται κριτική ότι δεν τις αύξησε - όπως είχε υποσχεθεί- τον Μάρτιο. Άλλωστε φαίνεται ότι οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων έχουν «τσιμπήσει». Βέβαια από την αρχή της κρίσης η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ.
Την κριτική αυτή απέρριψε ως αβάσιμη με ανάρτηση της στο twitter το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Isabel Schnabel.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 38 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 0,96% από 0,93% έναντι -0,23% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,19%.
Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2096 δολ. από 1,2089 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2070 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ