Ξεχάστε το οκτάωρο έρχεται το... δεκάωρο

Ξεχάστε το οκτάωρο έρχεται το... δεκάωρο

Τι θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Τη δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων για έως και 10 ώρες ημερησίως χωρίς επιπλέον αμοιβή και με πρόβλεψη συμψηφισμού του επιπλέον χρόνου απασχόλησης με ρεπό και άδεια στο μέλλον προβλέπει ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η σχετική διάταξη, που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν για περισσότερο χρόνο το προσωπικό τους όταν προκύπτει ανάγκη και να ισοσταθμίζουν την επιπλέον απασχόληση με λιγότερο χρόνο εργασίας και με παροχή ρεπό.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα θα προσφέρεται μόνο σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της εργασίας που είναι συνδεδεμένο απευθείας με την Εργάνη.

Προβλέπεται επίσης πως ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή επιπλέον εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση δεν θα συνιστά λόγο απόλυσης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων για έως και 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα με καθεστώς υπερεργασίας, όπου η αμοιβή στο ωρομίσθιο θα είναι προσαυξημένη κατά 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ