Προβληματίζει το ουγγρο-πολωνικό μπλόκο στο Ταμείο Ανάκαμψης

Προβληματίζει το ουγγρο-πολωνικό μπλόκο στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η συντονισμένη ενέργεια της Ουγγαρίας και της Πολωνίας να θέσουν βέτο και να μπλοκάρουν τις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης προκαλεί αναταραχή στην Ε.Ε.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τους 27 ηγέτες να βρουν λύση για άρση του αδιεξόδου προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα πρέπει να ενεργοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε πως η ευρωζώνη θα επηρεαστεί πολύ σοβαρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την εκ νέου ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων. Οι αρμόδιες αρχές αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πρόκληση να γεφυρώσουν το κενό που μεσολαβεί μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

O Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως χρησιμοποιούν το Ταμείο Ανάκαμψης ως «πολιτικό και ιδεολογικό όπλο», για να τιμωρήσουν τα κράτη-μέλη που εκφράζουν αντίθεση στις προτεινόμενες πολιτικές μετανάστευσης. Υποστήριξε πως η χώρα του είναι ένας αφοσιωμένος υπερασπιστής του κράτους δικαίου και ζήτησε, μαζί με την Πολωνία, να αποσυνδεθεί η προϋπόθεση της τήρησης του κράτους δικαίου για τη λήψη της οικονομικής συνδρομής από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ