Σκέψεις για επιστροφή της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων

Σκέψεις για επιστροφή της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων

Η απροθυμία των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε εθελοντικές μειώσεις ενοικίων δείχνει να επαναφέρει την επαναφορά του μέτρου που είχε εφαρμοστεί την άνοιξη για μείωση 40% των ενοικίων.

Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η εφαρμογή του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μέτρου στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» δηλαδή στο επίπεδο συναγερμού 3 (όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη).

Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 (με τα σημερινά δεδομένα, Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα και Σέρρες) προβλέπεται μείωση ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα κατά 40% εφόσον οι περιοχές παραμένουν στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού για περισσότερο από 14 ημέρες. Η μείωση ισχύει και για τη κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων συμψηφίζεται το 1/3 της ζημιάς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όπως σχολιάζει η Ναυτεμπορική, η προαιρετική μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, δεν έχει την ανταπόκριση που αναμενόταν από πλευράς ιδιοκτητών αν και από την εθελοντική μείωση ενοικίου ο ιδιοκτήτης έχει έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος μέσω του συμψηφισμού με οφειλές που δημιουργούνται μετά τον Ιούλιο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ