Πάνω από 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν επιδοτήσεις 22,5 δισ. και δάνεια τουλάχιστον 7,5 δισ.

 Πάνω από 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόγραμμα ύψους 750 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των οικονομικών της Ευρώπης προτείνει η Κομισιόν, αναφέρει το Bloomberg

Από το ανωτέρω ποσό τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιδοτήσεων στα κράτη μέλη, ενώ άλλα 250 δισ. θα είναι διαθέσιμα με τη μορφή δανείων. Για τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος η Κομισιόν θα αντλήσει το ποσό των 750 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ. Από τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, ξεχωρίζουν τα 81,8 δισ. που θα λάβει η Ιταλία και τα 77,3 δισ. που θα λάβει η Ισπανία. Στη Γαλλία αντιστοιχούν από το πρόγραμμα 39 δισ. ευρώ. Στο ποσό που λάβει η Ελλάδα θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 9 δισ. ευρώ που θα δοθούν με τη μορφή δανείων.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται η χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, καθώς και η στήριξη των ασθενέστερων περιοχών της Ε.Ε. Στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανάκαμψη της οικονομίας η Ε.Ε. θα προσφέρει εγγυήσεις για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν σε κρίσιμης σημασίας τομείς όπως η τεχνολογία, η υγεία και οι υποδομές.

Βεβαίως οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να ξεπεράσουν ένα σημαντικό εμπόδιο, αυτό των αντιδράσεων που έχει εκδηλώσει μία ομάδα χωρών στην οποία μετέχουν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία. Οι τέσσερις χώρες φέρονται να απορρίπτουν το σκέλος της πρότασης περί επιδοτήσεων και τάσσονται υπέρ δανείων στο πλαίσιο διετούς προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ