Πέντε ρυθμίσεις για την εστίαση - Πεζοδρομήσεις συζητά η Αθήνα

Τι θα γίνει με τα τραπεζάκια έξω

Πέντε ρυθμίσεις για την εστίαση - Πεζοδρομήσεις συζητά η Αθήνα

Την ερχόμενη Πέμπτη και σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποφασιστεί πότε και πώς θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους τα καταστήματα εστίασης.

Πολλά καταστήματα έχουν ήδη επαναλειτουργήσει αλλά μόνο για την παράδοση φαγητού (take away), ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε επαναλειτουργία με τραπεζοκαθίσματα στις αρχές Ιουνίου. Οι συγκεντρώσεις σε πλατείες αλλά και τα φαινόμενα αυξημένης προσέλευσης κόσμου σε παραλίες φαίνεται ωστόσο να προκαλούν δεύτερες σκέψεις για επαναλειτουργία εντός του Μαΐου.

«Σύμμαχος» αυτής της τάσης είναι και ο καλοκαιρινός καιρός, με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να προβλέπουν ακόμα και θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στις αποφάσεις της κυβέρνησης θα βαρύνουν τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία από την άρση των μέτρων περιορισμού, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο διαμορφώνεται δέσμη με πέντε ρυθμίσεις για την εστίαση.

  • Συγκεκριμένα τα καταστήματα που μπορούν να χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους μπορούν να τους διπλασιάσουν σε συνεργασία με τους δήμους.
  • Εναλλακτικά, οι καταστηματάρχες θα μπορούν να ζητήσουν την κατά 50% μείωση των τελών από τους δήμους
  • Ανοίγει ο δρόμος για πεζοδρομήσεις σε συνεννόηση των δήμων με την αστυνομία, όχι όμως με τη χρήση πρόσθετων κατασκευών
  • Για τον επιπλέον χώρο τα καταστήματα απαλάσσονται της καταβολής πρόσθετων δημοτικών τελών.
  • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ανοικτός διάδρομος πλάτους 1,8 μ. για τους πεζούς και να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση και διέλευση ατόμων με ειικές ανάγκες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας συζητά σήμερα την επέκταση των πεζοδρομίων στην Πανεπιστημίου και στη Φιλελλήνων απέναντι από την πλατεία Συντάγματος, καθώς και την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε όλη την Πλάκα, στο εμπορικό τρίγωνο καθώς επίσης στη Βασιλίσσης Όλγας, στην Ηρώδου Αττικού, στην Αθηνάς, στο τμήμα της Ερμού από Αιόλου ως Αγίων Ασωμάτων, στη Μητροπόλεως, στην Αιόλου, στη Ρήγα Φεραίου και στη Σίνα.