Ναυάγιο στο Eurogroup - Θα συνεχιστεί αύριο

Ακυρώθηκε η συνέντευξη τύπου - Φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί ανέφερε μέσω twitter o Μάριο Σεντένο - Τι δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

Ναυάγιο στο Eurogroup - Θα συνεχιστεί αύριο

Παρά την 16ωρη συνεδρίαση, δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο Eurogroup. Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για τις 11 συνέντευξη τύπου και πλέον το θρίλερ παρατείνεται. Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαδικασίας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Χωρίς λευκό καπνό έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ αύριο θα υπάρξει νέο Eurogroup. «Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε ολονυχτία με αντιπαραθέσεις, πολύωρες διακοπές για διαβουλεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό ανάμεσα στα διαμορφωμένα στρατόπεδα του Νότου και του Βορρά. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το πακέτο Σεντένο, ύψους 500 δισ. ευρώ.

Ένα πακέτο που το απαρτίζουν 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης (πρόγραμμα Sure) και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.

Γερμανοί και Ολλανδοί επιμένουν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, με τις οποίες διαφωνούν οι χώρες του Νότου.

Εκτός όμως από το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη των οικονομιών, ο Νότος ζητά οι αποφάσεις να συνοδεύονται από μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την επόμενη ημέρα, το οποίο θα δανείζει κεφάλαια προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Το μπλοκ του Βορρά αποδέχεται επί της αρχής την σύσταση του Ταμείου, ωστόσο διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί, καθώς αυτός παραπέμπει σε αμοιβαιοποίηση κινδύνου, λειτουργώντας στην ουσία ως ένα ευρωομόλογο. Και αυτό καθώς το Ταμείο θα στηρίζεται σε δανεισμό της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη, γεγονός που σημαίνει ότι όταν κάποιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τότε θα καλύπτουν τα υπόλοιπα το μερίδιό του. Το μπλοκ του Βορρά, δηλαδή Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, δεν θέλουν να ακούνε για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα κάθε χώρα να επιμένει στις δικές της θέσεις, χωρίς να διαφαίνεται ενδεχόμενο συμβιβασμού.

Οι ολονύχτιες διαβουλεύσεις κατέγραψαν τόσο τις διαφωνίες όσο και την απόσταση που χωρίζει τα δύο στρατόπεδα. Η συντηρητική πλευρά την οποία εκφράζουν χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία θεωρεί ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Προτάσσουν, συγκεκριμένα, τη χρήση πιστωτικών γραμμών από τον ESM με συγκεκριμένους όρους, καθώς και την αξιοποίηση του προγράμματος SURE της Κομισιόν για τη στήριξη της απασχόλησης και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Ολλανδία επιθυμεί επίσης σαφείς δεσμεύσεις πως τα χρήματα του ESM θα κατευθυνθούν στην στήριξη των δαπανών υγείας. H συγκεκριμένη πρόταση στην περίπτωση της Ελλάδας θα σήμαινε χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ από τον ESM, καθώς για κάθε κράτος-μέλος προτείνεται να οριστεί ως ανώτατο όριο χρηματοδότησης το 2% του ΑΕΠ.

Το μπλοκ εννέα χωρών με κύριο εκφραστή τους την Ιταλία και στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα, επιδιώκει μία σαφή αναφορά στη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους (δηλαδή ευρωομολόγων) στο μέλλον και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Η Ιταλία εκτιμά επίσης πως η υπό όρους πρόσβαση στους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα ερμηνευτεί από τους επενδυτές και τις αγορές ως ένα είδος μνημονίου με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της χώρας να ανεβαίνει σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ