Ξαφνικά… τηλεργαζόμενοι!

Ξαφνικά… τηλεργαζόμενοι!

Μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν αντικαταστήσει τον χώρο του γραφείου τους με εκείνον του σπιτιού τους και συμπληρώνουν το οκτάωρό τους φορώντας… παντόφλες.

Η επιδημία του κορονοϊού Covid-19 έφερε μαζί της και ένα τεχνολογικό κύμα, καθώς όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι παραδοσιακές μορφές εργασίας έχουν αντικατασταθεί από απομακρυσμένες λύσεις.

Εργαζόμενοι σε μη κρίσιμες υποδομές σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στην Κομισιόν, προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που θέλει την πόρτα του σπιτιού να παραμένει κλειδωμένη και την εργασία να διεκπεραιώνεται μέσα από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη αναφέρουν αύξηση της κίνησης και μέρος αυτής της αύξησης σχετίζεται με την στροφή σε πλατφόρμες ομαδικής εργασίας και απασχόλησης από απόσταση. Υπηρεσίες και εφαρμογές όπως το Webex, το Zoom, το Teams και το Slack καλούνται ξαφνικά να αντεπεξέλθουν σε πρωτόγνωρη κίνηση και όπως όλα δείχνουν θα αποτελούν βασικά εργαλεία δουλειάς για εκατομμύρια Ευρωπαίους για αρκετό καιρό ακόμα. Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσεται είναι το γεγονός ότι στο Teams της Microsoft προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα 12 εκατ. νέοι χρήστες, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μέχρι πρότινος η τηλεργασία ήταν υπόθεση για μικρό μέρος του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με την Eurostat, η Ολλανδία ήταν πρωταθλήτρια στην Ε.Ε. το 2018 με 14% των εργαζομένων να απασχολείται από τον χώρο της οικίας του. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 5,2%, ενώ στη χώρα μας μόλις το 2% του εργατικού δυναμικού είχε την πολυτέλεια (ή την υποχρέωση) της απομακρυσμένης εργασίας.

Το ενδιαφέρον στα ευρήματα της Eurostat είναι πως η τηλεργασία είναι λίγο περισσότερο γυναικεία υπόθεση από ό,τι αντρική, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά απασχόλησης είναι 5,5% και 5%.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διαπίστωση πως οι μεγαλύτερης ηλικίας υπάλληλοι είναι περισσότερο πιθανό να εργάζονται από το σπίτι σε σύγκριση με τους νέους. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, μόλις το 1,8% είναι τηλεργαζόμενοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα 50-64 ετών είναι 6,4%.

Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να τίθενται, καθώς τα ανωτέρω ποσοστό θεωρείται βέβαιο πως λόγω της επιδημίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Τις παγίδες για τους εργαζόμενους αναλύει ο δικηγόρος-εργατολόγος και συνεργάτης του fpress.gr Γιάννης Καρούζος που τονίζει μεταξύ άλλων πως ένα από τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η τήρηση του ωραρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ