Eurogroup για τραπεζική ένωση, απασχόληση και Πορτογαλία

Eurogroup για τραπεζική ένωση, απασχόληση και Πορτογαλία

Η τραπεζική ένωση, η ανάπτυξη και η απασχόληση, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Πορτογαλίας είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας του σημερινού Eurogroup.

Όπως αναφέρεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Andrea Enria, θα παρουσιάσει τις πρόσφατες δραστηριότητες του εποπτικού συμβουλίου, εστιάζοντας στην κερδοφορία των τραπεζών, στην ετοιμότητα για το Brexit, στα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στην εφαρμογή του πλαισίου «Βασιλεία 3» και στις εποπτικές προκλήσεις για το 2019.

Η πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, κα Elke König, θα ενημερώσει το Eurogroup σχετικά με τις τρέχουσες δραστηριότητες του οργάνου με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο όσον αφορά τον σχεδιασμό της εξυγίανσης, τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και αποδεκτών υποχρεώσεων (MREL) και τη δυνατότητα εξυγίανσης. Θα παράσχει επίσης ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (ΕΤΕ) και σχετικά με τις προετοιμασίες για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τα κύρια πορίσματα της 10ης αποστολής μεταπρογραμματικής εποπτείας στην Πορτογαλία.

Το Eurogroup θα συνεχίσει με συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης. Παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις εδώ και αρκετούς μήνες και συμφώνησε να συντονίζει ενεργά τις πολιτικές σε περίπτωση που εκδηλωθεί κίνδυνος ύφεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ