Το ΣτΕ «κατεδαφίζει» μέρος του νόμου Κατρούγκαλου

Το ΣτΕ «κατεδαφίζει» μέρος του νόμου Κατρούγκαλου

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο  ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και οι περικοπές στις άνω των 1.300 ευρώ επικουρικές συντάξεις.

Οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν κατά πλειοψηφία πως το ποσοστό 20% για τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματικών και των αυτοπασχολούμενων αντίκεινται στην αρχή της ισότητας, καθώς οι μισθωτοί καταβάλουν το 6% επί του εισοδήματός τους για ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο το ποσοστό του 20% έχει μειωθεί με νεότερη νομοθετική παρέμβαση.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν επίσης οι διατάξεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ενώ η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως το κράτος είναι εγγυητής του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνες με το Σύνταγμα κρίθηκαν οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων. Με το συγκεκριμένο σκέλος της απόφασής του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία τις προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων που ζητούσαν τη σύσταση ανεξάρτητου ασφαλιστικού φορέα για τους ίδιους.

Για τις κύριες συντάξεις κρίθηκε πως οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ήταν σύμφωνες με το Σύνταγμα καθώς υπήρχαν σχετικές αναλογιστικές μελέτες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις επικουρικές, για τις οποίες χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση που θα πρέπει να περιλαμβάνει και αναλογιστικές μελέτες.

Συνταγματική κρίθηκε, τέλος, η διάταξη με την οποία ως βάση για τον εκ νέου υπολογισμό των συντάξεων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ