Bloomberg: Η κυβέρνηση δίνει 9 δισ. ευρώ στις τράπεζες να μειώσουν το κακό χρέος

Bloomberg: Η κυβέρνηση δίνει 9 δισ. ευρώ στις τράπεζες να μειώσουν το κακό χρέος

Το πρόγραμμα εγγύησης, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να μειώσει τα NPLs τουλάχιστον κατά 20 δισ

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει μέχρι και 9 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τον όγκο των ανοιγμάτων των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η πρωτοβουλία, παρόμοια με ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται στην Ιταλία, θα εξαρτηθεί από το αν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κρίνουν ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια. Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μείνουν σε καθεστώς ανωνυμίας.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα, την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης σύμφωνα με το πρακτορείο, κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) ύψους περίπου 75 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το κόστος για τις προβλέψεις και περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν νέα δάνεια. Το πρόγραμμα εγγύησης, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να μειώσει τα NPLs τουλάχιστον κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης όταν το σχέδιο άρχισε για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα χρόνο.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους δανειστές να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων κακών δανείων. Το συρρικνωμένο χρέος θα μεταφερθεί σε ένα φορέα ειδικού σκοπού που θα εκδώσει ομόλογα υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξασφάλισης. Το ανώτερο χρέος θα είναι εγγυημένο από την κυβέρνηση και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής, ενώ στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης αρνήθηκε σχολιάσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πρόγραμμα bad-debt της Ιταλίας, γνωστό ως GACS, προκάλεσε αυξήσεις στις τιτλοποιήσεις, φθάνοντας σε ρεκόρ άνω των 65 δισ. ευρώ πέρυσι. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί το 2019 καθώς λιγότερα δάνεια χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα.

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια από τα 81,8 δισ. Ευρώ στο τέλος του 2018. Ενώ η ελληνική πρόταση ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε πρωθυπουργός πριν από δύο μήνες, έδωσε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από την ανάληψη νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Νοέμβριο.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με το λαό. Μεταξύ των λεπτομερειών που πρέπει να διευκρινιστούν είναι το συνολικό ποσό των επισφαλών χρεών που θα υπόκεινται στο καθεστώς, δήλωσε ένα πρόσωπο. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα χρειαζόταν οι τράπεζες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα εάν εγκριθεί. Εάν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι έως δώδεκα μήνες πριν αρχίσουν οι συναλλαγές μέσω του APS. Ένας υπάλληλος δήλωσε ότι τα τέλη που πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες για το σύστημα μπορούν να μειώσουν το κίνητρο για την πραγματική χρήση του.

ΠΗΓΗ bloomberg.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ