Ανάπτυξη ως και 3% υπό προϋποθέσεις βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Ανάπτυξη ως και 3% υπό προϋποθέσεις βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Η ελληνική οικονομία μπορεί να κινηθεί φέτος με ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει ως και το 3%, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ομιλία του στο Belgian Business Club το απόγευμα της Πέμπτης ο κεντρι΄κος τραπεζίτης ανέφερε πως «αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή της θητείας της ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποστηρίξει εδώ και αρκετά χρόνια, και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς αμέσως ή εμμέσως, την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος».

«Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ . Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της ν΄αγγίξει το 3%» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ