Αυτά τα εισοδήματα δηλώσαμε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Οι «φτωχοί» επαγγελματίες, έγιναν φτωχότεροι  - Μόλις 3,3 δις. ευρώ το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των αυτοαπασχολουμένων της χώρας όταν μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν… 60 δις. ευρώ

Αυτά τα εισοδήματα δηλώσαμε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Στην Ελλάδα υποβάλλουν φορολογική δήλωση περίπου 9 εκατομμύρια πολίτες και όλοι μαζί δηλώνουν εισοδήματα της τάξεως των 74 δις. ευρώ. Τα 60 δις. ευρώ προέρχονται από μισθούς και συντάξεις. Τα ενοίκια αποδίδουν περίπου 6 δις. ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι περιορίζονται στα 3,3 δις. ευρώ, οι αγρότες μετά βίας ξεπερνούν τα 1,2 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα, είναι τα μερίσματα που διανέμουν οι επιχειρήσεις στους μετόχους τους. Από πού προκύπτουν όλα αυτά; Από την πρώτη επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει στο σημείο να δηλώνουν το 82% των συνολικών εισοδημάτων της χώρας και οι αυτοαπασχολούμενοι εμφανίζουν ολοένα και λιγότερα εισοδήματα για να γλιτώνουν από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Τα 3,3 δις. ευρώ που είναι -με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες- το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των επιτηδευματιών για το 2018 (φορολογικές δηλώσεις 2019) αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο εισοδημάτων που έχει εμφανιστεί στην τελευταία 10ετία. Προφανώς και η ύφεση είναι ένας βασικός λόγος. Όμως δεν είναι ο μοναδικός. Από το 2014 και μετά, το ΑΕΠ κινείται σταθερά ή ελαφρώς ανοδικά. Παρ ‘όλα αυτά το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων εξακολούθησε να μειώνεται. Από τα 4,67 δις. ευρώ το 2015, έπεφτε κάθε χρόνο την τελευταία 3ετία και τώρα διαμορφώνεται στα 3,3 δις. ευρώ. Γιατί;

  1. Πρώτον διότι οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέθηκαν με το δηλωθέν εισόδημα. Ισχυρότατο κίνητρο ώστε τα κέρδη να μην ξεπερνούν το ύψος του κατώτατου μισθού δηλαδή τα 650 ευρώ τον μήνα ή τα 7800 ευρώ τον χρόνο καθώς έτσι επιβάλλονται μόνο οι ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές.
  2. Δεύτερον διότι για κέρδη άνω των 20.000 ευρώ ετησίως, επιβάλλεται φόρος 29% και όχι 22% χωρίς να συνυπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση θέλει τώρα να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα και η κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, έχουν κάνει ξεκάθαρη ζημιά στα δημόσια έσοδα. Αυτή η «βουτιά» στα δηλωθέντα εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων κοστίζει πλέον περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η πρώτη κίνηση έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το 26,95% στο 20% περίπου λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13,33%. Τώρα, εκκρεμεί η επανεξέταση στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, η θέσπιση του κατώτατου συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 9000 ευρώ. Το αν αυτές οι κινήσεις θα συμβάλλουν στο να αυξηθεί και πάλι η φορολογητέα ύλη ειδικά από την πλευρά των αυτοαπασχολουμένων, είναι και το μεγάλο στοίχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ