Το σενάριο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020

Τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης και το "τρίκ" με τα κέρδη των ομολόγων που γεννούν δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. ευρώ για φορο-ελαφρύνσεις

Το σενάριο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020

Σχέδιο έμμεσης μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% ακόμη και στον προϋπολογισμό του 2020 επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις από το νέο έτος.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα «παράγοντας» πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2019 και το 2020. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο του συνυπολογισμού των κερδών από τα ANFAs και τα SMPς στον μνημονιακό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν αυτό συμβεί, αυτομάτως θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» της τάξεως των 1,2 δις. ευρώ για την χρηματοδότηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ουσιαστικά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: «Απαιτούνται σοβαρότητα, αξιοπιστία και υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών σε πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ήδη θέτουμε προς συζήτηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες για να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι». Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει και στο ενδεχόμενο να συζητηθεί μέσα στο 2020 το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε αυτή να ισχύσει από το 2021 παραπέμπει όμως και στο ενδεχόμενο με έμμεσο τρόπο να ενεργοποιηθεί η μείωση από τον προϋπολογισμό του 2020.

Με την ισχύουσα συμφωνία, τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs λογίζονται ως έσοδα του ελληνικού δημοσίου (σ.σ η πρώτη δόση των 650 εκατ. ευρώ έχει ενσωματωθεί στα αποτελέσματα της γενικής κυβέρνησης) ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό του μνημονιακού πλεονάσματος βάσει του οποίου κρίνεται και το επιτυγχάνονται ή όχι οι στόχοι. Έτσι, με το ισχύον καθεστώς, τα κέρδη από τα ANFΑς και τα SMPs μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον «κουμπαρά» του χρέους ο οποίος όμως είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτος μετά και τις τρεις επιτυχημένες εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων που απέφεραν 7,5 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ