Οι θεσμοί βλέπουν τρύπα άνω των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Οι θεσμοί βλέπουν τρύπα άνω των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Ούτε στον "δημοσιονομικό χώρο" ούτε και στην κοστολόγηση των μέτρων συμφωνούν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό μεταφράζεται σε μια πρόβλεψη ότι το δημοσιονομικό άνοιγμα κατά τον φετινό προϋπολογισμό (και μοιραία και κατά τον προϋπολογισμό του 2020) θα φτάσει τελικώς ακόμη και στο 1,3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τρύπα η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 2,4 δισ. ευρώ. Μεγάλη διαφωνία (εκτός από την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς) είναι η επίπτωση που θα έχει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πλέον, μένει να αποδειχτεί ποια από τις δύο πλευρές θα δικαιωθεί ενώ τα κρίσιμα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. 

Την διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο με την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για τον φετινό δημοσιονομικό χώρο όσο και με την κοστολόγηση των μέτρων, αποτυπώνει η έκθεση των θεσμών που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Έτσι, η Κομισιόν, βλέπει το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα (πριν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν στις 15 Μαίου για ΦΠΑ και συντάξεις) στο 3,6% του ΑΕΠ και όχι στο 4,1% όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά (με τις σχετικές προβλέψεις να αποτυπώνονται στο πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν). Όσον αφορά στην κοστολόγηση των μέτρων:

  1. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά όσον αφορά στην μέτρηση της επίπτωσης από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για την ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων, οι θεσμοί βλέπουν «τρύπα» η οποία θα κυμαίνεται από 0,3% έως και 0,6% του ΑΕΠ σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά η οποία βλέπει θετική επίδραση της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ για το 2019 και 0,3% για το 2020. Αναλυτικά, οι θεσμοί βλέπουν ότι η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό 0,1-0,2% και για το 2019 και για το 2020 ενώ η ελληνική πλευρά βλέπει θετικό δημοσιονομικό χώρο 0,1%. Όσον αφορά στην ρύθμιση της εφορίας, το άνοιγμα εκτιμάται από 0,2% έως 0,4% για φέτος και από 0,1% έως 0,3% για του χρόνου με την κυβέρνηση να βλέπει θετική επίδραση 0,1% για το 2019 και 0,2% για το 2020.
  2. Για τα μέτρα του ΦΠΑ φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ως προς τη δημοσιονομική επίπτωση: 0,3% για το 2019 και 0,4% για το 2020. Βέβαια, ο «λογαριασμός» έτσι όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Κομισιόν είναι πιο βαρύς συγκριτικά με τα όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από την κυβέρνηση (η οποία μιλούσε για επίπτωση 440 εκατ. ευρώ για το 2019
  3. Σύμπτωση υπάρχει και για τις συντάξεις. Η καταβολή της 13ης σύνταξης και των ευνοϊκών διατάξεων για τις συντάξεις χηρείας θα κοστίσουν 0,5% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει από το 1,1 έως το 1,4% του ΑΕΠ με βάση τις εκτιμήσεις των θεσμών για το 2019 και στο 1,2-1,5% για το 2020 έναντι 0,6% που είναι η πρόβλεψη της Ελλάδας. Άρα, υπάρχει διαφορά η οποία κυμαίνεται από 0,5% (περίπου 900 εκατ. ευρώ) έως και 0,9% (δηλαδή κοντά στα 1,6 δις. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ