Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις κυβερνητικές παροχές

Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις κυβερνητικές παροχές

Τη σκυτάλη από το ΔΝΤ πήραν -ανώνυμοι- αξιωματούχοι που την Πέμπτη σχολίασαν στο Reuters το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ανέφεραν πως τα μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ για ορισμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών και η παροχή της λεγόμενης 13ης σύνταξης θα πρέπει να αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί αν παρεκκλίνουν από τα συμφωνηθέντα. Είχαν προηγηθεί αντιρρήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω στελέχους του που μίλησε σε εκδήλωση στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης.

Δεν αποκλείται, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που μίλησε στο Reuters, το ζήτημα να εξεταστεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, όμως με δεδομένό ότι οι ευρωεκλογές θα βρίσκονται πολύ κοντά πιο πιθανό είναι η συζήτηση να γίνει τον Ιούνιο.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η Αθήνα αντιμετωπίζονται από τους αξιωματούχους ως επιβεβαίωση των όσων είχαν αναφερθεί στην τελευταία έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εκεί είχε διατυπωθεί η ανησυχία πως για πολιτικούς λόγους η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης. Αν και προς το παρόν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως ύποπτος μη αποπληρωμής των υποχρεώσεών της προς τους δανειστές -χάρη στο μεγάλο “μαξιλάρι” των διαθεσίμων- τα μέτρα ίσως προκαλέσουν προβλήματα δημοσιονομικής φύσης σε βάθος χρόνου και αυτό είναι το σημείο που θα αξιολογηθεί από τους εταίρους στο προσεχές μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ