Αυστηρές προειδοποιήσεις από την Κομισιόν - Πάγος στη ρύθμιση με 120 δόσεις

Αυστηρές προειδοποιήσεις από την Κομισιόν - Πάγος στη ρύθμιση με 120 δόσεις

Με σαφέστατες προειδοποιήσεις και επιφυλάξεις για την πορεία της χώρας χαρακτηρίζεται η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει πως το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο 2% για το 2018, 2,2% το 2019 και 2,3% το 2020, ενώ η κατάσταση στην αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 υποχωρώντας στο 18,5% τον περασμένο Νοέμβριο έναντι του 27,9% στα μέσα το 2013 όταν και είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ωστόσο η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από τις επενδύσεις και την κατανάλωση, ενώ οι εξωτερικοί παράγοντες δεν θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο λόγω της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. “Η αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου το 2019 εφόσον η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλέσει μεγαλύτερη κατανάλωση. Ωστόσο οι κίνδυνοι εξακολουθούν να κυριαρχούν, πιθανές μισθολογικές πιέσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη των επενδύσεων και τις επιδόσεις των εξαγωγών λόγω απώλειας της ανταγωνιστικότητας”.

Αναφερόμενη στα πρωτογενή πλεονάσματα η έκθεση σημειώνει πως το 2018 ήταν η τέταρτη χρονιά στη σειρά κατά την οποία υπήρξε υπεραπόδοση, ωστόσο σημειώνει πως η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, του περιορισμού στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων “μία τάση που είναι ανεπιθύμητη γιατί συγκρατεί τις προοπτικές ανάκαμψης”.

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες σημειώνεται πως ο ρυθμός τακτοποίησής τους έχει μειωθεί και πως δημιουργείται μια νέα γενιά οφειλών. Στο τέλος Δεκεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές άρχισαν να δημιουργούνται από τον Αύγουστο και μετά.

Το κόστος από την παράταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, επισημαίνονται κίνδυνοι αύξησης του κόστους μισθοδοσίας στο δημόσιο λόγω "μαζικών προσλήψεων που πρέπει να γνωστοποιηθούν".

Στην έκθεση αναφέρεται ότι "η κυβέρνηση ενημέρωσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν προτίθενται στο κοντινό μέλλον να προχωρήσουν σε επανεξέταση του πλαισίου για τα χρέη προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι προτίθεται να κάνει περαιτέρω τεχνική ανάλυση. "Πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών που αποτελεί και βασική μεταρρύθμιση που προωθήθηκε κατά τη διάρκεια των μνημονιακών προγραμμάτων", σημειώνεται στην έκθεση.

Το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, κυρίως αναφορικά με το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μείωση των κόκκινων δανείων συνεχίζεται, και πλέον έχει υποχωρήσει στα 85 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες προκλήσεις λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους τους όσον αφορά στη μείωση αλλά και προκλήσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αυξήθηκαν σε αριθμό αλλά πολλοί είτε αποτυγχάνουν είτε ολοκληρώνεται μόνο επειδή πλειοδοτούν οι τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε την πρόταση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων ωστόσο αναφέρεται ότι πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το νέο πλαίσιο μπορεί να επηρεάσει την κουλτούρα πληρωμών ενώ αναφέρεται ότι το εύρος της ρύθμισης χαρακτηρίζεται ως πολύ μεγάλο. Ως αρνητικός παράγοντας επισημαίνεται και το ότι το νέο σύστημα λειτουργεί "συμπληρωματικά" με τον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη."Οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν τις νομοθετικές τους προτάσεις για ένα νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας ωστόσο πολλά μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά... Σύμφωνα με μία προκαταρκτική ανάλυση η πρόταση προκαλεί σοβαρές επιφυλάξεις και ο συνολικός σχεδιασμός θα επέτρεπε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές”, σημειώνεται στην έκθεση.

Η νέα έκθεση της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ