Χωρίς συμφωνία αλλά με ενδείξεις σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών για την πρώτη κατοικία

Χωρίς συμφωνία αλλά με ενδείξεις σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών για την πρώτη κατοικία

Νέες συναντήσεις θα έχουν τις επόμενες ημέρες κυβέρνηση και τραπεζίτες για το νέο νόμο σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία μετείχαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών δεν υπήρξε οριστική απόφαση όμως κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν πως δεν θα δοθεί νέα παράταση στον νόμο Κατσέλη, η λήξη του οποίου έχει οριστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο δεν υπάρχει οριστική συμφωνία ως προς το ύψος της αξίας για την πρώτη κατοικία που θα προστατευτεί από πλειστηριασμούς και ως προς το εισόδημα του δανειολήπτη που θα του εξασφαλίζει την προστασία.

Οι τράπεζες εμφανίζονται να θέτουν ως όριο τις 100.000 ευρώ για την αξία της πρώτης κατοικίας με προϋπόθεση το ετήσιο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προσήλθε στη συζήτηση υποστηρίζοντας αντίστοιχα τα 250.000 ευρώ και τα 35.000 ευρώ. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται μετά τη χθεσινή συνάντηση να έχουν μειώσει τη διαφορά και να συγκλίνουν στην περιοχή των 120.000 - 130.000 ευρώ για το ύψος του χρέους του δανειολήπτη για το οποίο θα προβλέπεται ρύθμιση.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που θα δίνεται στους δανειολήπτες, καθώς και η πρόταση της κυβέρνησης για παροχή κρατικής επιδότησης στην πληρωμή των δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ