Την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά αναμένουν δικαιούχοι και κυβέρνηση

Την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά αναμένουν δικαιούχοι και κυβέρνηση

Με τα μάτια στραμμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκονται σήμερα περίπου μισό εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε αναμονή της απόφασης για τα αναδρομικά.

Η Ολομέλεια του δικαστηρίου θα εξετάσει την απόφαση του ΣΤ' Τμήματος με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η χώρα.

Τα προς διεκδίκηση ποσά ανέρχονται σε 1.000 ευρώ για κάθε χρόνο από το 2013 ως το 2018 και αν η Ολομέλεια του ΣτΕ επικυρώσει την απόφαση του ΣΤ' Τμήματος η δημοσιονομική επιβάρυνση θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης το πιθανό είναι η κυβέρνηση να καταβάλει τα αναδρομικά σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ενώ αν το ΣτΕ κρίνει πως πρέπει να επανέλθουν τα δώρα και το επίδομα αδείας η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση όλων των ζητημάτων.

Το ενδεχόμενο οι δικαστικές αποφάσεις να επηρεάσουν τη δημοσιονομική πολιτική έχει τονιστεί τόσο από παράγοντες όπως είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όσο και από την πλευρά των δανειστών.

Μετά τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων το ΣτΕ θα εξετάσει τη συνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου καθορίζοντας την αναδρομικότητα για τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με μελέτη που είχε εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας, η δαπάνη για την περίοδο 2013-2018 μπορεί να διαμορφωθεί στα 4,4 δισ. ευρώ ετησίως ή 24 δισ. συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ