Ο κατώτατος μισθός στο “μενού” της συνάντησης Αχτσιόγλου - δανειστών

Ο κατώτατος μισθός στο “μενού” της συνάντησης Αχτσιόγλου - δανειστών

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα μονοπωλήσουν τη σημερινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τα κλιμάκια των δανειστών.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που εισηγείται αύξηση 5%-10% στον κατώτατο μισθό με το πιο πιθανό σενάριο να τοποθετεί το ποσοστό αύξησης στο 8%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από την 1η Φεβρουαρίου στα 632 ευρώ, ενώ θα συμπαρασύρει ανοδικά περισσότερα από 20 επιδόματα που τον χρησιμοποιούν ως βάση υπολογισμού.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης και πως για τις προθέσεις της Αθήνας έχει ενημερωθεί η Ε.Ε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης με το επιχείρημα πως θα τονώσει την εμπορική δραστηριότητα. Επιφυλάξεις έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ και επικαλείται το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2015 ως και σήμερα επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ